Deputații au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor foametei organizate în 1946-1947 de regimul sovietic de ocupație.

„A fost o foamete groaznică organizată de regimul comunist din Rusia Sovietică, de care au suferit sute de mii de oameni. La tripla lansare de carte de la Biblioteca „Hașdeu” s-au venit cu propunere pe care aș vrea să o realizăm, ca în toate satele și orașele unde au îndurat oamenii foamete să fie făcute listele celor care au avut de pătimit. Noi trebuie să nu uităm și să vorbim despre această perioadă întunecată a trecutului. Este de datoria noastră să vorbim despre foamete, despre deportări, despre toate atrocitățile pe care le produce orice regim autoritar și dictatorial”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a propus deputaților să păstreze un minut de reculegere.

Nu toți deputații s-au ridicat din fotolii. Este vorba de Constantin Starâș, Diana Caraman, Oleg Reidman și Inga Sibova.

„Vreau să adaug că în afară de cele trei cărți lansate despre foametea organizată de bolșevici în Basarabia, am mai fost la un eveniment organizat la Avdarma (n.r. – sat din Găgăuzia). Au fost 400 de morți într-un singur sat. Ce-i Costică, nu-ți place? De asta nu te-ai ridicat. Așa-i comemorezi pe oamenii care au murit de foame? Bravo, erou al războiului civil din Basarabia”,s-a adresat deputatul PAS Vasile Șoimaru către Constantin Starâș.

În perioada decembrie 1946 – august 1947, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. De asemenea, 400 de mii au fost afectați grav de malnutriţie, iar în anii următori mulți dintre ei și-au pierdut viața.

Cea mai afectată regiune a fost sudul țării, unele sate găgăuze ar fi pierdut până la jumătate din locuitori. În Moldova, aproape 450 de oameni mureau de foame zilnic, indiferent de etnie – români, ruși, găgăuzi, evrei, romi sau bulgari.

sursa