Federația Rusă și Putin personal sunt vinovați de începerea războiului împotriva Ucrainei. Astfel cred 44,4% dintre participanții la un sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”.
În același timp, peste 40 la sută, consideră că Rusia este în continuare un partener strategic pentru Republica Moldova. ”Este un impact al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează agresiunea rusă din Ucraina”, afirmă sociologii.
Sondajul include întrebări care vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova.
VASILE CANTARJI, sociolog: „Ponderea cea mai mare o constituie cetățenii, care cred că Rusia este un partener necesar cu care trebuie să colaborăm strategic – 41%. Alții 16% susțin că este un adversar cu care suntem în conflict.”
Potrivit lui Vasile Cantarji, mulți dintre cei intervievați, 46%, consideră că Federația Rusă duce un război cu NATO pe teritoriul Ucrainei. Peste 35% resping această idee, iar la întrebarea ar trebui sau nu Ucraina să cedeze propriile teritorii Rusiei, pentru a opri războiul, cu ”da” au răspuns 36%, iar cu ”nu” – 49 la sută. Întrebați cine se face vinovat de declanșarea războiului din Ucraina, moldovenii au răspuns: Vladimir Putin și Federația Rusă.
VASILE CANTARJI, sociolog: „Putin personal – 22%, Federația Rusă – 22%, SUA – 18%, Conducerea Ucrainei 14% și NATO – 7,6%.”
O mare parte din respondenți consideră că dreptatea în acest conflict este de partea ucrainenilor.
VASILE CANTARJI, sociolog: „Față de ianuarie și martie, crește constant ponderea celor care spun că Ucraina, deși crește foarte încet. Volatilitate în cazul ponderii celor care spun că dreptatea este de partea Federației Ruse”
Datele au fost colectate în perioada 4-13 aprilie, fiind intervievate 1.015 persoane. Marja de eroare a sondajului este 3,1%. Sondajul realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research” și face parte din proiectul „Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD”. Acesta este realizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Internews.