Joi, la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, urmează să aibă loc o ședință cu toți protopopii și stareții de Mănăstiri subordonați Mitropolitului Vladimir, la care cel mai probabil va fi pusă în discuție propunerea unor preoți privind aderarea in corpore a acestei structuri bisericești la Patriarhia Româ

Potrivit parohului Bisericii „Sfântul Dumitru” din municipiul Chișinău, Pavel Borșevschi, mitropolitul a convocat adunarea, după ce a primit astăzi scrisoare clericilor din sectorul Botanica al Capitalei, care îl îndeamnă să treacă la Biserica Ortodoxă Română.

Împotriva aderării Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română s-a pronunțat până în prezent doar un singur preot, din sectorul II al protopopiatului de Chișinău. Despre aceasta a relatat pentru Jurnal.md protopopul de Botanica, preotul Pavel Borșevschi. Menționăm că din sectorul II al protopopiatului de Chișinău fac parte 30 de biserici din sectorul Botanica, dar și din satele Sângera, Revaca, Băcioi, Străisteni și Brăila.

„Scrisoarea e semnată de majoritatea preoților din protopopiat. Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru biruința armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastră de suferință. Doar am avut și noi un război în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. În asemenea cazuri, când se spune „biruință”, e vorba de umilire. E un lucru care nu poate fi nicicum explicat din punct de vedere creștinesc”, a relatat parohul Pavel Borșevschi. 

Potrivit parohului, când a primit scrisoarea, „mitropolitul nu a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să convoace joi toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă”.

„Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a mai adăugat Pavel Borșevschi.

Pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare foarte dură Patriarhului Kirill, în care a afirmat că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.

Ulterior, deputatul PAS Oazu Nantoi a venit cu o reacție și a spus că „trebuie să constatăm că în această scrisoare sunt aduse suficiente argumente, inclusiv faptul că procesele obiective din R. Moldova dictează înstrăinarea tot mai profundă a credincioșilor în raport cu pretinsele antivalori ale lumii ruse”.

Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Săptămâna viitoare, 13 biserici din diferite raioane vor trece oficial la Mitropolia Basarabiei, au spus Europei Libere surse apropiate acestor parohii.

La data de 13 noiembrie, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din municipiul Chișinău, Pavel Borșevschi, împreună cu un grup de preoți din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, a anunțat că a trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Acest lucru are loc în legătură cu războiul din Ucraina, dar și scrisoarea Mitropolitului Vladimir adresată Patriarhului Kirill, în care se afirmă că moldovenii vor reveni la bisericile române.

sursa