Dublarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale este percepută de către experți și politicieni drept “mită electorală” din partea președintelui țării, Maia Sandu. Nu este pentru prima dată, când societatea o acuză pe Maia Sandu că își achită datoriile din bugetul de stat. Redacția noastră a trecut în revistă cazurile, când unele persoane, care au prestat servicii pentru Maia Sandu în campania electorală, au ajuns în funcții importante, sau beneficiază de o leafă majorată.

  1. Fostul bodyguard – șef la SPPS: În perioada, când Maia Sandu era președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, aceasta era păzită de către Vasile Popa, fostul bodyguard al lui Vlad Filat. Întrebată de jurnaliști, din ce bani îl achită pe Popa, Sandu a declarat că acesta face voluntariat. Imediat ce a intrat în funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu l-a revocat din funcție pe șeful SPPS, Iaroslav Martin, și l-a numit pe Vasile Popa în funcția de director adjunct al SPPS, care îndeplinește până azi și funcția de șef interimar.
  2. Guvernarea verișoarelor: Un mare scandal s-a iscat în societate, după ce PAS a luat majoritatea voturilor la alegerile parlamentare din iulie 2021 și a început să ocupe cele mai importante funcții în stat. Cetățenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că, rând pe rând, câte o verișoară a președintelui Maia Sandu ajunge în funcții la Guvern și Parlament, unde primesc și salarii de câteva zeci de mii de lei. Anastasia Taburceanu a fost numită în funcția de purtător de cuvânt al premierului Natalia Gavrilița, Tatiana Babin a ajuns șef de cabinet al președintelui parlamentului, Igor Grosu. Maia Sandu a confirmat aceste informații și a declarat că este un sacrificiu din partea rudelor sale, de a accepta aceste funcții.
  3. Avocatul Maiei Sandu – avocat al poporului: În septembrie 2021, majoritatea PAS au numit-o în funcția de avocat al poporului pe Natalia Moloșag, care a fost avocatul Maiei Sandu în campania electorală. Societatea civilă, care a urmărit atent cum s-a desfășurat concursul pentru această funcție, a criticat decizia PAS, menționând că Moloșag nu a avut cea mai bună prestație. Totodată, mai mulți juriști din Republica Moldova au declarat deschis că Moloșag a fost numită în funcție la indicația președintelui Maia Sandu, drept mulțumire pentru serviciile prestate în timpul campaniei electorale.
  4. Salarii de 82 000 lei pentru judecătorii CC: Și dublarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale de la 40 de mii de lei până la 82 de mii de lei este văzută de către experți drept “mită electorală”. Economiștii au menționat faptul că decizia de a majora leafa magistraților nu vine de la Guvern, ci a fost un amendament al deputaților PAS, care nu a primit avizul cabinetului de miniștri. Politologii susțin că prin această majorare Maia Sandu i-a răsplătit pe judecătorii constituționali pentru deciziile luate în favoarea sa. Presa a făcut și un top al hotărârilor CC, care o avantajau pe Maia Sandu și PAS, iar constituționaliștii au declarat că unele dintre acele decizii erau neconstituționale.