Mesajele pe care le-a primit Iurie Leancă la Strasbourg: Moldova trebuie susținută pentru a-și păstra parcursul european

O delegație a Parlamentului Republicii Moldova, condusă de Iurie Leancă, participă în perioada 25-26 octombrie la cea de-a V-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii cu reprezentanții Uniunii Europene, Parlamentul Republicii Moldova este reprezentat de vicepreședintele Iurie Leancă, copreședinte al Comitetului, deputatul Igor Vremea, vicepreședinte al Comitetului și deputații Serghei Sîrbu, Gheorghe Mocanu, Oxana Domenti – membri ai Comitetului.

Lucrările comitetului Parlamentar de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se desfășoară în perioada 25-26 octombrie, la Strasbourg. Printre principalele subiecte care au fost discutate în prima zi se numără stadiul implementării Acordului de Asociere, reforma administrației publice, dar și serviciile financiare și situația curentă din sistemul bancar.

„Republica Moldova a ieșit din crizele politice care au îngreunat apropierea de UE și depune eforturi în toate domeniile pentru a restabili încrederea partenerilor noștri. Este important să privim obiectiv realizările ce vin din partea Parlamentului, din partea Guvernului, dar totodată să stabilim reguli clare prin care instituțiile europene să pună o presiune productivă pe autoritățile de la Chișinău”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă.

În context, reprezentanții Uniunii Europene au reiterat importanța susținerii Republicii Moldova în vederea păstrării vectorului european. De asemena, oficialii europeni au apreciat invitația vicepreședintelui Iurie Leancă de a efectua o vizită la Chișinău pentru a putea realiza o analiză obiectivă, fără a fi influențați de politicieni.

„Uniunea Europeană trebuie să susțină Republica Moldova pentru a nu admite schimbarea vectorului de dezvoltare. Totuși, principalele subiecte pe care trebuie să le accelerăm sunt cele care se referă la Justiţie, domeniu în care Republica Moldova înregistrează o întârziere. Cred că dacă am reuşi să terminăm aceste reforme ar fi foarte bine şi util pentru a avea acces la cele 100 de milioane pe care Chişinăul trebuia să le primească”, a subliniat  europarlamentara Norica Nicolai într-o discuție cu Iurie Leancă.

La cea de-a cincea Reuniuine a Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, deputatul Grupului Parlamentar PPE, George Mocanu, a prezentat un raport vizavi de serviciile financiare și situația curentă din sistemul bancar. Potrivit lui, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în ultima perioadă o serie de măsuri legislative ce prevăd securizarea sectorului financiar-bancar.

Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere și reprezintă un forum de dezbateri și schimb de opinii într-un vast spectru de domenii, precum buna guvernare, justiție, protecția drepturilor omului, cooperarea economică și integrarea comercială, libertatea de exprimare etc. Comitetul este prezidat de către un reprezentant al Parlamentului Republicii Moldova și un reprezentant al Parlamentului European. În prezent, Copreședinți ai Comitetului sunt Iurie Leancă, din partea Parlamentului Republicii Moldova și Andi Cristea, din partea Parlamentului European.