Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, în comun cu reprezentantul Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, au semnat un Memorandum de înțelegere între MAI și UNHCR privind cooperarea în scopul gestionării eficiente a crizei refugiaților și susținerea familiilor gazdă afectate de conflictul din Ucraina. Evenimentul a avut loc ieri, 04 august 2022, la Ministerul Afacerilor Interne.

Necesitatea conjugării eforturilor în gestionarea eficientă a crizei refugiaților generate de conflictul din Ucraina, a impulsionat MAI și Agenția ONU pentru Refugiați să semneze un Memorandum de înțelegere, care să ofere un cadru mai dinamic de cooperare și coordonare între părți. Prin semnarea actului, părțile au decis ca să fie pus în aplicare un plan de acțiuni, care va capacita MAI, în special prin intermediul Biroului Migrație și Azil, de a răspunde fluxurilor de refugiați din Republica Moldova și de a asigura protecție și asistență internațională, în timp util și eficient, persoanelor interesate. Astfel, organizațiile semnatare se angajează să lucreze în comun la conceperea abordărilor umanitare și bazate pe reziliență atât pentru refugiați, cât și pentru comunitățile gazdă, având ca rezultat, inclusiv mobilizare de resursele necesare țării gazdă.

„Mulțumim reprezentanților UNHCR, și personal doamnei Bonelli, pentru susținerea oferită MAI și subdiviziunilor noastre în gestionarea fluxului de persoane refugiate, cauzat de războiul din Ucraina. Am parcurs în jumătate de an, o cale lungă și anevoioasă, de imediat ce a început acest cumplit război. În sfârșit avem memorandumul, care clarifică cadrul de cooperare de lungă durată între instituții, și la sigur, care va maximiza capacitățile angajaților noștri, în asigurarea răspunsurilor eficiente și coordonate la nevoile fără precedent a crizei umanitare”, a menționat ministrul Ana Revenco.

Concomitent, Francesca Bonelli a remarcat: „Acest acord reflectă angajamentul nostru ferm de a ajuta Republica Moldova să protejeze și să asiste refugiații din Ucraina. Suntem încântați să ne oficializăm parteneriatul cu Ministerul de Interne la această etapă cheie a răspunsului. UNHCR este gata să-i sprijine în implementarea regimului lor de protecție temporară dacă Guvernul decide să activeze această opțiune, pe lângă munca noastră continuă cu refugiații, comunitățile gazdă, autoritățile și societatea civilă.”

Este de menționat că, în urma semnării acestui Memorandum de înțelegere și a Planului comun de acțiuni, va fi instituit un Comitet comun de lucru, care va permite identificarea soluțiilor durabile pentru dezvoltarea capacităților instituționale ale MAI și serviciilor subordonate, astfel oferind reziliență țării noastre, la eventuale noi crize umanitare de viitor.