În Germania, medicii de la 23 de spitale universitare publice au început marți o grevă, în urma eșuării negocierilor între conducerea instituțiilor lor și liderii de sindicat.

Motivul principal al protestului îl constituie cerințele pentru salarii mai mari și pentru restricționarea turelor rotative, care implică un program de lucru neregulat. Sindicatul medicilor Marburger Bund solicită o majorare salarială de 12,5% și bonusuri sporite pentru turele de noapte, de weekend și de sărbători, pentru cei peste 20.000 de medici din clinicile universitare finanțate de cele 16 landuri germane.

Andreas Bozlar, liderul de sindicat, a subliniat că clinicile universitare rămân în urmă atât în ceea ce privește salariile, cât și condițiile de muncă, iar landurile federale refuză să recunoască această situație. El a evidențiat dificultățile întâmpinate în recrutarea de personal tânăr, cauzate de salariile mai mici și zilele de lucru mai lungi comparativ cu alte centre de sănătate.

Sindicatul a asigurat că greva nu va afecta furnizarea de asistență medicală de urgență pacienților, deoarece conducerea clinicilor este obligată de lege să asigure personal pentru aceste situații critice. Cu toate acestea, activitatea instituțiilor ar putea fi perturbată, iar unele intervenții chirurgicale care nu sunt urgente au fost amânate.