Fostul ministrul al Muncii și Protecției Sociela Marcel Spatari critică restricțiile de acces în Aeroportul Internațional Chișinău conform cărora, pasagerii pot intra în Aeroport numai în baza biletului de călătorie și actelor de identitate.
Într-o postare pe rețelele sociale, Marcel Spatari a explicat cum au loc verificările la Aeroportul Internațional Henri Coandă, din București și a făcut o comparație cu Aeroportul Internațional Chișinău, unde de câteva luni au fost implementate noi reguli de securitatea, în urma cărora, incinta AIC pot intra doar pasagerii în baza biletului de călătorie și actelor de identitate.
„Eram cât pe ce să pierd avionul de la București la Chișinău. În ultima perioadă, am zburat de la Otopeni la Paris și Viena. M-am obișnuit deja că după controlul de bagaje nu mai e control de pașapoarte. Pentru că România este în zona Schengen. Am stat în terminal până s-a anunțat îmbarcarea și abia atunci mi-am dat seama că mai e un ceva între București și Chișinău. La controlul de pașapoarte era coadă. În 1997‐98 mergeam la București cu trenul “Prietenia”. Eram minor, n-aveam buletin sau pașaport. Mă legitimam cu un act numit “forma numărul 4” (sau 14, sau 40, nu țin minte) — era o hârtie cu o poză 3/4 pe care era scris, probabil de mână, cum mă cheamă și al cui sunt”, povestește fostul ministru.
În acest sens, Marcel Spatari spune că atunci când merge la Viena, nimeni nu îl verifică de pașaport, însă ca să ajungă la Chișinău trebuie să stea la coadă.
„Azi ca să merg la Viena nu mă verifică nimeni de pașaport. Ca să ajung la Chișinău, trebuie să stau la coadă. Pentru că România e în zona Schengen, iar Republica Moldova e în zona de tranzit. La Aeroportul din Chișinău intrarea în clădire este permisă doar celor care au bilet de zbor, și asta “în scopul asigurării unui confort optim, unui climat liniștit”. Așa că oamenii care au venit să-și întâmpine persoanele dragi stau afară, în ploaie, în fața clădirii. Așteaptă, uzi, avioanele. În schimb în interior e un confort optim. Mă bucur că măcar pe Cuțu nu-l alungă afară, că și așa e tare ud sărmanul”, a conchis Marcel Spatari.
De menționat că din 1 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pasagerilor care prezintă biletul și documentul de călătorie, personalului în baza permisului de acces, precum și membrilor de echipaje ale aeronavelor.
Regula a fost anunțată pe 29 aprilie și potrivit autorităților „este impusă în vederea securizării securității aeronautice”. Astfel, oamenii care vin să întâmpine pasagerii sau să îi petreacă trebuie să îi aștepte afară.