China poate juca un “rol major” în sensul găsirii unui parcurs pentru reinstaurarea păcii în Ucraina, a afirmat miercuri, în cursul vizitei de stat la Beijing, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, anunță Mediafax.

“Datorită relaţiei strânse cu Rusia, reafirmată în ultimele zile” prin vizita preşedintelui chinez la Moscova, China “poate juca un rol major pentru găsirea unui parcurs de pace” în Ucraina. “Dialogul cu autorităţile de la Beijing este indispensabil”, a afirmat Emmanuel Macron, la începerea vizitei la Beijing, conform site-ului 20Minutes.fr.

“China tocmai a propus un plan de pace. Este vorba despre voinţa de a asuma o responsabilitate şi de a încerca să construiască un parcurs spre pace”, a precizat Macron.

Invazia militară rusă în Ucraina se numără printre temele pe care Macron le va discuta cu Xi Jinping

Invazia militară rusă în Ucraina se numără printre temele pe care Emmanuel Macron urmează să le abordeze la întâlnirea cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

“Acest război, pe care eu l-am catalogat de mai multe ori ca fiind imperialist, colonial a călcat în picioare numeroase principii ale Cartei Naţiunilor Unite, pe care Franţa şi China, doi membri ai Consiliului de Securitate, trebuie să le apere în mod determinat. Cred că apărarea acestor principii înseamnă să alegem împreună acelaşi parcurs şi să încercăm găsirea unei căi a păcii”, a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a apreciat că Administraţia Chinei nu are interesul de a furniza armament Rusiei. “Interesul Chinei nu este să fie un război de durată. Noi am indicat foarte clar că oricine ar ajuta agresorul s-ar plasa într-o situaţie de complicitate la încălcarea dreptului internaţional”, a insistat Macron.

sursa