Conflictul transnistrean va fi soluţionat, iar armata rusă va părăsi regiunea, susţine Lilian Carp, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Acesta a declarat joi seara, 27 iunie, la Jurnal TV că mulţi oameni deja cred că conflictul, mai devreme sau mai târziu, va fi soluţionat, iar armata va fi retrasă din stânga Nistrului.

“O problemă mult mai complicată este cea a depozitelor militare. Şi această problemă nu este doar o problemă pentru Moldova, ci pentru întreaga Uniune Europeană, este o problemă de securitate regională a întregii regiuni”, a spus deputatul.

În cadrul discuţiei privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, s-a menţionat că în ultimii ani nu a existat o rotaţie a contingentului militar rus, deoarece Rusia nu are posibilitatea de a-şi trimite militarii în regiune. Contingentul se roteşte doar pe seama populaţiei locale, care are cetăţenia Federaţiei Ruse.

Lilian Carp a declarat că războiul din Ucraina se va încheia şi “nu există şi nu poate exista aici un cuvânt dacă”.

“Acest lucru va permite Chişinăului şi Tiraspolului să găsească o soluţie la problemele existente pentru a uni Moldova”, a spus deputatul PAS.

Întrebat ce ar trebui să fie pregătită să facă Moldova pentru a răspunde acţiunilor sale de război hibrid în legătură cu alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, Carp a spus: “Surprizele Kremlinului se vor intensifica până în toamnă”.

“În primul rând, vor fi tot felul de dezinformări. Rusia va diversifica testele în această direcţie. Va trebui să avem o conversaţie deschisă cu populaţia pentru a risipi toate dezinformările. Cea mai importantă problemă pentru Rusia este ca referendumul constituţional privind aderarea Moldovei la UE să nu aibă loc”, a spus Carp.

Potrivit deputatului, Rusia spune că populaţia Moldovei nu vrea să adere la UE.

“Referendumul nostru va fi un certificat care va confirma că cetăţenii moldoveni doresc ca republica să adere la UE”, a spus deputatul.

El i-a îndemnat pe toţi susţinătorii aderării Republicii Moldova la UE să înlăture dezinformările care vor fi răspândite în ţară (îndemnând populaţia să nu participe la referendum).

“Următoarele trei luni vor fi o adevărată bătălie a argumentelor”, a recunoscut Carp, care nu exclude riscul ca referendumul să nu treacă.

sursa