Japonia este al șaptelea cel mai important partener comercial al Uniunii Europene, reprezentând 4% din totalul comerţului cu bunuri din afara UE. Statistica arată că în anul 2017, Japonia a devenit al 7-lea cel mai important partener pentru importuri al Uniunii Europene și al 6-lea cel mai mare exportator.

Potrivit Biroului European de Statistică (Eurostat), din 2008 până în 2017, în relația comercială cu Japonia exista o diferență considerabilă între importurile și exporturile europene. Statele membre ale UE au înregistrat în ultimul an un deficit de 8 miliarde de euro.

În 2017, exporturile spre Japonia erau dominate de mașini și vehicule, produse chimice și alte produse industriale, constituind 84% din total. Aceleași categorii dominau și importurile care au fost cu 9% mai mari. Principalele produse comercializate dintre Japonia și Uniunea Europeană au fost automobilele

Dintre toate statele membre ale UE, Germania era principalul comerciant cu  Japonia, importând 16 miliarde de euro și exportând 20 de miliarde de euro, în 2017.