Războiul din Orientul Mijlociu ia amploare. Gărzile Revoluționare din Iran susțin că au distrus un centru de spionaj al Mossad, serviciul israelian de informații, în Erbil, regiunea semiautonomă Kurdistan din Irak. Aici rachetele au căzut lângă consulatul american. Patru civili au fost uciși în Kurdistan, potrivit autorităţilor locale. Potrivit experţilor, acesta este un atac condus direct de Iran şi reprezintă o escaladare și mai semnificativă a evenimentelor din regiune. 

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au anunțat marți, 16 ianuarie, că au lansat mai multe salve de rachete balistice către ținte “teroriste” din Irak și Siria. Presa de stat de la scrie că atacul cu rachete asupra unor “ţinte ISIS” din apropierea orașului Alep, din nord-vestul Siriei, a fost cel mai lung atac cu rachete din istoria Iranului. Proiectilele au lovit Siria, la o distanță de peste 1.200 de km.

“Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (…) a identificat locurile de adunare ale comandanţilor şi principalelor elemente având legătură cu operaţiunile teroriste recente, în special Stat Islamic, în teritoriile ocupate din Siria şi le-a distrus lansând un anumit număr de rachete balistice”, a anunţat marţi dimineaţă pe site-ul său Sepah News, precizând că a fost un răspuns la dublul atentat comis la începutul lunii ianuarie în Iran. 

Iranii mai susţin că au vizat și distrus “un cartier general de spionaj israelian“, aflat la periferia Erbilului, capitala Kurdistanului, regiune semiautonomă din nordul Irakului.

Patru civili uciși în Kurdistan

Gărzile Revoluționare din Iran au explicat că atacul din Siria a fost efectuat ca răspuns atentatele teroriste din Kerman. Pe 3 ianuarie, două explozii, revendicate de ISIS, au ucis aproape 100 de persoane lângă mormântul lui Qassem Soleimani, un general iranian ucis de americani în 2020, în timpul unei ceremonii de comemorare. Soleimani era creierul operațiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu.

În Kurdistanul irakian, cel puțin “patru civili” au fost uciși și alți șase au fost răniți în atacurile cu rachete iraniene, au anunțat autoritățile autonome din regiune într-un comunicat de presă, citat de AFP.  Un corespondent AFP din Erbil a auzit mai multe explozii puternice în timp ce rachetele au lovit o zonă rezidențială de la periferia orașului. 

Oficialii americani au declarat că nicio instalație americană nu a fost avariată de atacul iranian cu rachete balistice asupra orașului Erbil, după ce oficiali irakieni ar fi transmis că o clădire a consulatului SUA din Erbil a suferit daune semnificative.

“O încălcare flagrantă a suveranității regiunii și a Irakului”

Într-un comunicat de presă, Consiliul de Securitate din Kurdistan acuză Teheranul că se foloseşte de “justificări nefondate” pentru a bombarda regiunea. “Ceea ce s-a întâmplat este o încălcare flagrantă a suveranității regiunii și a Irakului. Guvernul federal și comunitatea internațională nu trebuie să tacă în fața acestor crime”. Anterior, partidul de guvernământ din Erbil, Partidul Democrat din Kurdistan (KDP), a anunţat moartea unor civili în atac, inclusiv a unui magnat imobiliar, Peshraw Dizayee, și a membrilor familiei sale, după ce casele lor au fost distruse.

Ministerul de Externe din Irak a descris o “agresiune care vizează suveranitatea Irakului și securitatea poporului său”. După aceste lovituri, autoritățile irakiene “vor lua toate măsurile legale necesare”, inclusiv “o plângere la Consiliu securitate” a ONU, potrivit unui comunicat de presă al diplomației irakiene, care a anunțat formarea unei comisii de anchetă care să demonstreze “publicului irakian și internațional falsitatea acuzațiilor lansate de cei responsabili pentru aceste fapte reprobabile”.

Cu un an în urmă, Teheranul a bombardat în mod repetat pozițiile mai multor grupări ale opoziției kurde iraniene, acuzate în special că sunt implicate în mișcarea de protest declanșată după moartea lui Mahsa Amini, în septembrie 2022. Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care cere în special femeilor să poarte vălul. Cazul ei a declanşat ample proteste în Iran

Represalii pentru recentele asasinate atribuite Israelului

Gărzile Revoluționare mai susţin că au vizat și distrus o țintă israeliană în Kurdistanul irakian – “sediul spionilor regimului sionist (Mossad)”. Potrivit acestora, locul vizat a fost folosit pentru a “dezvolta operațiuni de spionaj și a planifica acțiuni teroriste în regiune”, scrie IRNA.

Potrivit IRNA, atacul de la Erbil vine ca răzbunare pentru recentele asasinate ale mai multor comandanți ai Gărzilor Revoluționare, dar și ai altor lideri din aşa-numita “axă a rezistenței”, numele dat aliaților Teheranului în lupta împotriva Israelului.

Pe 2 ianuarie, a fost ucis numărul doi din Hamas, Saleh al-Arouri, într-o suburbie aflată la sud de Beirut, în urma unui atac atribuit Israelului. La mijlocul lunii ianuarie, Wissam Tawil, un înalt oficial militar din Hezbollahul libanez a fost ucis în sudul Libanului, tot după o lovitură atribuită Israelului.

“Descurajarea SUA în Orientul Mijlociu nu funcționează. Iranul nu este descurajat. Hezbollah nu este descurajat. Rebelii Houthi nu sunt descurajați. Milițiile șiite din Irak nu sunt descurajate. Iranul este azi mai sfidător decât a fost în ultimele decenii” a comentat analistul american Colin P. Clarke, de la Centrul Internațional de Luptă împotriva Terorismului.