„Nu știm cum vom proceda la iarnă”. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, asta după ce cei de la guvernare se fac că plouă și au uitat că au anunțat o iarnă grea, posibil fără gaz și energie electrică.

„Ne-au întrebat și ne tot întreabă despre faptul cum vom economisi, ce vom economisi în perioada de iarnă. Nu ne este clar ce urmează să facă Guvernul, cum urmează să facă guvernul. Acum, am înțeles din toată comunicările publice că va fi o iarnă grea. Asta ne spune președinte țării, asta ne spune prim-ministrul țării, asta ne spune președintele parlamentului și diferiți deputăței de pe Facebook. Cât de grea nu am înțeles. Dacă vom avea gaze naturale sau dacă nu vom avea. La ce preț, dacă vom avea și la prețuri exorbitante, dacă vom avea electricitate sau nu. Nu am văzut un plan din partea Guvernului, ca să aliniem acțiunile la nivel local. Eu cred că la nivel central trebuie să fie un comitet anticriză, fie în cadrul CSE sau altă formulă sau format, unde să fie prezenți primarii din orașele mari – Bălți, Cahul, Chișinău, pentru că aici sunt peste 40% din populație, ca să înțelegem ce vrea să facă autoritatea centrală și cum urmează să reacționeze autoritatea locală.

Reamintesc, Termoelectrica nu este instituția muncipiului Chișinău. În aceste condiții nu știm cum va fi. Suntem în mijloc de septembrie. Am impresia că o să ne prindă iarna pe neprins de veste. De asta, propunerea noastră ar fi că ar trebui să fie un comitent anticriză la nivel central, ca să fie o comunicare transparentă. Cel puțin planul anticriză să fie publicat. Să cunoaștem ce se întâmplă cu gazul, cu electricitatea, ce se întâmplă cu instituțiile sociale, cum vor funcționa toate, școli, grădinițe, spitale. Am văzut că se ocupă cu tot ce vreți numai nu cu criza energetică”, a declarat Ceban.

Primarul general Ion Ceban a cerut de la președintele țării, a parlamentului și prim-ministrului să facă o claritate. Asta trebuie să fie preocuparea de bază a guvernării. „Oameni buni, ocupați-vă de lucru. Iarna o să fie grea, voi ați spus acest lucru”, a conchis edilul.