Edilul capitalei Ion Ceban vine cu o replică către „comentarii” din PAS, care declară că Primăria Chișinău nu ar trebui să organizeze evenimente pentru diasporă, precum sunt „Zilele Chișinăului”. Edilul a făcut și o paralelă la acest subiect, unde a punctat că cei din Guvernarea PAS nu ar trebui să facă relații în afara Republicii Moldova, până când nu repară toate WC-urile de afară, ale celor 340 de școli din țară.

„Am revenit din deplasare unde am organizat Zilele Chișinăului la Milano – Italia și la Barcelona – Spania. Am urmărit cât de deranjați sunt unii de aici că primăria Chișinău organizează evenimente în diasporă și cu diaspora.

Primăria Chișinău organizează Zilele Chișinăului în alte țări și orașe partenere – deja al 3-lea an. Iar săptâmâna aceasta organizăm în Alba Iulia. Până acum nu am văzut atâta interes față de Zilele Chișinăului organizate în afara țării, dar cu așa ocazie au aflat oamenii despre evenimentele primăriei. Că de obicei de bine mai rar urmărim.

Începând cu anul viitor invităm Guvernul să facem împreună aceste evenimente. Am auzit că vor și Guvernul să organizeze în anul viitor anume așa evenimente în diasporă. Dar precizăm, noi evenimentele le organizăm gratis pentru cetățenii noștri și nu luăm bani pentru asta.
Propun să unim eforturile, pentru că noi nu împărțim oamenii și diaspora. Sunt zeci de mii de chișinăuieni, care sunt în afara Republicii Moldova, dar au rămas acasă familiilor.

Iar pentru cei care „ajută oamenii de acasă” tot încearcă să vadă ce am finanțat. Nu am văzut transparență nici în gaz, nici în electricitate, nici în proiecte care au jecmănit buzunarele cetățeanului. Am văzut și unii deputați deranjați că nu facem accesele în curte la grădinițe, dar ne ducem să facem evenimentele în diasporă. Este cum am spune celor din PAS, nu vă duceți în afara țării, până nu faceți toate toaletele în cele 340 de școli, pe care le are Republica Moldova. În 340 de școli, toaletele sunt afară, dar PAS-ul umblă cu satul european. Noi le facem pe toate, avem planuri pe zona educației și pe zona culturii”, a declarat Ceban.

Edilul spune că în 3 ani de zile nici o presă care astăzi critică ce facem, nu scria despre Zilele Chișinăului la Buzău, București, Piatra Neamț, Suceava, Alba Iulia, Vaslui. Iată cum am mers în Viena, Italia și Barselona, tare s-au arătat deranjați. Precizez pentru fiecare că ne ducem cu mândrie împreună cu colegii noștri care avem întrevederi cu autoritățile de acolo, discutăm cu diaspora despre proiectele și programele Primăriei Chișinău, mergem împreună cu artiștii care sunt angajați la Direcția Cultură a Primăriei Chișinău și este o onoare pentru noi toți împreună.

În toate locațiile suntem ajutați și susținuți de administrațiile cu care am creat o frumoasă colaborare de prietenie, suntem ajutați de Asociațiile de diasporă din Moldova, dar și Romania, suntem ajutați de foarte mulți cetățeni moldoveni stabiliți peste hotare care vor să ne ducem cu astfel de eveniment și se implică activ pentru ca să putem organiza. Primăria Chișinău, practic achită pentru plecarea și cazare. Sincer vă spun, cu atâtea emoții calde ne-am întors, moldovenii noștri – reușesc oriunde, dar oricum le este dor de casă și sunt foarte mulți plecați”, a punctat Ceban.

Edilul a adus mulțumiri echipe, direcției cultură, care a depus foarte mult efort, deoarece logistic nu este ușor.
„Mulțumesc partenerilor din fiecare țară și colegii noștri din administrațiile locale și centrele cu cine colaborăm. Mulțumesc tuturor cetățenilor din diasporă care s-au implicat Asociația Românilor din Viena cu Laura Hand, Iurie Neghin din Italia, Asociația VIS și Igor Cereteu din Barcelorna. Este minunat când împreună reușim să facem lucruri frumoase, indiferent de provocări. Și la anul la fel vom merge în acele orașe și localități unde vom avea solicitări de la diaspora noastră.