Președintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul deschiderii Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024, subliniind importanța limbii române și a culturii comune dintre România și Republica Moldova. Mesajul a fost prezentat de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pentru Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul evenimentului care s-a deschis la data de 28 august, sub Înaltul Patronaj al președinților celor două state.
„Salut ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, recunoscându-i valoarea și relevanța prin acordarea Înaltului Patronaj, alături de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Este o altă dovadă a importanței pe care o acordăm, de o parte și de alta a Prutului, cultivării limbii române, sprijinirii și promovării culturii și tradițiilor pe care le împărtășim și sub cupola cărora ne croim un viitor comun în Uniunea Europeană”, a transmis Iohannis.
De asemenea, președintele român a subliniat rolul fundamental al cărților în dezvoltarea societății și formarea caracterului individual.
„La rădăcina modernității societăților noastre, precum și la baza dezvoltării fiecăruia dintre noi se află cărți, acele „cărți de căpătâi” care ne-au format caracterul, ne-au conturat viziunea asupra lumii, ne-au inspirat și ne-au călăuzit speranțele”, a spus acesta, făcând referire nu doar la operele clasice, ci și la literatura contemporană română și universală, care continuă să ofere modele și cunoaștere.
În contextul provocărilor globale și al multiplelor crize cu care se confruntă societățile, Iohannis a evidențiat importanța cărților ca un simbol al normalității sociale și al dialogului între culturi.
„Cartea și lectura sunt, mai mult ca oricând, esențiale în această perioadă marcată de provocări și crize multiple, fiind o expresie a normalității sociale și a dialogului între culturi”, a precizat el.
Șeful statului român a transmis un mesaj special pentru tinerii din Republica Moldova, îndemnându-i să conștientizeze rolul lecturii în formarea lor profesională și personală: „Este, așadar, vital să îi respectăm și să îi sprijinim pe cei care contribuie la existența cărții și să îi încurajăm pe tineri să conștientizeze rolul acesteia în formarea lor, atât ca profesioniști, cât și ca oameni!”.
De asemenea, referindu-se la procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Iohannis a subliniat că participarea recentă a Moldovei în calitate de țară invitată la Bookfest București, precum și această ediție a Salonului Internațional de Carte de la Chișinău, evidențiază „solidul fundament cultural al opțiunii pro-europene a majorității cetățenilor Republicii Moldova”.
În încheiere, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de susținere și solidaritate: „Sprijinul României pentru acest viitor și solidaritatea noastră au la bază valorile noastre democratice și umaniste comune, hrănite din solul fertil al limbii, al culturii și al experienței istorice pe care le împărtășim”.