Insistența președintelui țării pe votarea repetată a guvernului Gavriliță deja denotă imaturitatea omului de stat și lipsă de viziune, susține politologul Aurelia Peru Balan. Expertul constată că Maia Sandu nu a înțeles rolul și locul unui președinte de țară într-o republică parlamentară, alegând rolul unui jucător și nu a unui mediator între entitățile politice și între instituțiile puterii.
”Este adevărat că un președinte „jucător” (termen din marketing electoral) este o provocare pentru un regim parlamentar. În acest context, Curtea Constituțională a intrat într-o nouă fază de suprasolicitare, după evenimentele din 2019, dar și anterior – 2013, 2020. Regimurile parlamentare sunt compatibile cu un președinte în rol de mediator – mediator între entitățile politice și între instituțiile puterii. Și acest rol îl poate îndeplini cu onoare un „părinte al națiunii”, un președinte al tuturor, un înțelept în concepția filosofilor antici”, notează expertul într-o postare pe o rețea de socializare.
În opinia politologului, blocajul funcționalității instituțiilor puterii denotă o rigiditate politică a președintelui Maia Sandu. În același timp, Peru susține că este absurd să legitimezi un guvern cu 15 mandate în Parlament și să condiționezi anticipatele.
”Desigur, decizia șefului statului poate fi apreciată de membrii și simpatizanții PAS, precum și de cei care au cunoștințe sumare despre mecanismele de funcționare a puterii în stat. Chiar și „guvernul Gavriliță” este constituit din oamenii PAS-ului. E un lux prea mare pentru un sistem multipartidist. Totuși, noi nu alegem între republicani și democrați, iar coalițiile de guvernate post-electorale sunt o omniprezență tradițională în sistemul politic moldovenesc”, scrie expertul, care oferă mai multe exemple recente europene de gestionare a crizelor politice.
În opinia fostului consilier prezidențial, în ajunul anticipatelor politicienii trebuie să ofere un guvern de tranziție, anti-criză.
”Pentru Republica Moldova este imperativă acum constituirea a unui guvern eterogen, cu reprezentanți ai principalelor partide politice. Și asta pentru a nu favoriza sau, dimpotrivă, victimiza un singur partid, din perspectiva parlamentarelor anticipate”, susține Peru.
Politologul mai constată că nu poate fi condamnată o coaliție lărgită în contextul unei crize pandemice, economice, sociale.
”Insistența președintelui pe votarea repetată a guvernului Gavriliță a fost, de fapt, o continuare a bătăliei politice, a retoricii electorale a PAS-ului. Iar aceasta deja denotă imaturitatea omului de stat și lipsă de viziune”, conchide fostul consilier prezidențial.