Lista culturilor de fitotehnie eligibile pentru a beneficia de ajutorul extern sub formă de motorină, destinat fermierilor afectați de seceta din anul 2022, va fi completată.

Pe agenda ședinței secretarilor generali a fost inclus proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 603/2023 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat susținerii agricultorilor afectați de seceta din anul 2022.

Astfel, fermierii mici și micro care au cultivat floarea-soarelui pe parcursul anului 2022 și au avut de suferit de pe urma secetei vor fi eligibili pentru a beneficia de ajutorul extern sub formă de motorină, oferit de România.

După cum se menționează în nota proiectului, recepționarea cererilor și calcularea cuantumului de motorină în funcție de gradul de afectare vor stimula fermierii să cultive în continuare floarea-soarelui, care are o influență la formarea listei de produse social importante prin obținerea materiei prime pentru uleiul de floarea-soarelui și ar facilita situația financiară precară a acestora. În cazul aplicării coeficientului de categorisire deja aprobat, aceste ajutoare sub formă de motorină ar facilita inițierea de prelucrare și condiționare a circa 112.000 de hectare de terenuri.

Conform datelor operative colectate de către subdiviziunile responsabile de domeniul agricol al APL, suprafețele afectate de secetă au însumat circa 324.000 de hectare, dintre care aproximativ 165.000 de hectare cu floarea-soarelui au fost afectate.