Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, se pare că a pierdut încrederea Moscovei definitiv. Mai multe instituții de presă afiliate fidel Kremlinului au publicat un articol apărut în publicația europeană EUreporter, în care se vorbește despre cum fostul lider socialist, susținut de Moscova mai mulți ani la rând, nu ar mai avea trecere politică în Federația Rusă pentru că ar juca dublu și necinstit.

„Poziția sa anti-occidentală i-a câștigat chiar și reputația de cel mai pro-rus politician din Moldova, care a ajuns cândva la putere făcând campanie utilizând și o fotografie cu președintele rus Vladimir Putin și a fost singurul invitat străin de onoare al lui Putin la o paradă militară în Moscova în 2017”, scrie EUreporter.

În același articol se vorbește despre bătălia de fațadă care are loc actualmente între Igor Dodon și Maia Sandu, deși în 2020, când cei doi politicieni s-au duelat pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova, lupta părea cât se poate de reală.

„Atacurile verbale ale domnului Dodon vizează, printre toate celelalte, preferințele lui Sandu precum integrarea europeană, lupta împotriva corupției sau distanțarea de Rusia. Într-o postare recentă pe Telegram, domnul Dodon a numit-o pe doamna Sandu „Gorbaciov al Moldovei”, subliniind o asemănare între cei doi politicieni care au fost „antipatici pe plan intern… dar aplaudați în străinătate”, se arată în același articol.

Totodată, autorul articolului scoate în evidență faptul că retorica critică al fostului șef de stat împotriva Maiei Sandu s-a cam domolit nițel și evidențiază câțiva factori care ar fi stat la baza acestui lucru.

„Totuși, dacă renunțăm la „retorica feroce anti-Sandu a lui Dodon sau a partidului său, atunci ceea ce iese în prim plan este dorința uimitoare a domnului Dodon de a coopera. Autoritățile au ripostat prin persecuții – doar în ultimul an, instanțele din Moldova au primit trei dosare penale împotriva domnului Dodon în care acesta este acuzat de diverse infracțiuni, de la folosirea de documente false la corupție și trădare. Domnul Dodon spune că e vorba de persecuție politică și poartă cu mândrie titlul neoficial de „primul fost președinte pus sub acuzare”, se mai arată în articolul publicat de EUreporter.

Menționăm că nu este prima dată când Moscova transmite semnale clare că Igor Dodon nu mai beneficiază de susținerea de altădată din partea Federației Ruse.