Pe 16 noiembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că un deputat din Găgăuzia este acuzat că ar fi pretins și primit 12.000 de euro mită.

Totodată, instituția preciza că a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală în care alesul local este vizat. Potrivit surselor Newsmaker.md, deputatul din Găgăuzia este Demian Caraseni, care anterior, a făcut parte din Partidul Comuniștilor, ulterior a aderat la Partidul Democrat din Moldova, iar după alegerile din anul 2014 a devenit deputat în Parlamentul de la Chișinău.

Demian Caraseni a candidat independent pe circumscripția nr. 28 Congaz. La fel, Demian Caraseni a fost, timp de două mandate, primar al satului său de baștină, Congaz din autonomia găgăuză, fiind ales în 2003 și în 2007. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. În anul 2007 a primit ordinul Meritul Civic de la președintele de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin. În 2008 a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe lista comuniștilor și a fost ales vicepreședinte al AP.

Ulterior, potrivit sursei citate, Caraseni a aderat la Partidul Democrat din Moldova, iar după alegerile din anul 2014 a devenit deputat în Parlament.

În anul 2016, Comisia Națională de Integritate, actuala ANI, a emis un act de constatare pe numele lui Demian Caraseni, deputat PDM în acel moment, aplicându-i un „avertisment de integritate” pentru că nu și-a depus, imediat ce a devenit deputat, declarația de avere și interese. CNI a verificat declarația și veniturile deputatului și a constatat că nu există diferențe vădite între veniturile oficiale și bunurile dobândite. În anii următori, Caraseni și-a depus la timp declarațiile de avere.

Amintim că Procuratura Anticorupție a anunțat pe 16 noiembrie că a finalizat urmărirea penală și remiterea în instanța de judecată pentru examinarea cauzei penale de învinuire a unui deputat din UTA Găgăuzia.

sursa