Deputatul PAS Dumitru Alaiba deține trei apartamente, printre care unul are o suprafață de 114 metri pătrați și costă aproape 100 de mii de euro. Parlamentarul mai are o casă, un automobil Volvo, 8 conturi în băncile din Moldova și de peste hotare, dar și acțiuni în cinci companii. În 2020, Alaiba a obținut un venit de peste 210 mii lei de la Parlament, 9800 de euro de la Fundația Konrad Adenauer și alte 50500 de euro din vânzarea unui apartament. Soția deputatului Alaiba a obținut aproape 3 mii de euro din salariu și peste 11 mii de euro indemnizație pentru concediul de maternitate. Toate aceste informații se regăsesc în declarația de avere a deputatului PAS pentru anul 2020, transmite subiectulzilei.md cu referire la sinteza.org.

Redacția noastră a mers însă, mai departe și a decis să afle cum a reușit să agonisească un tânăr parlamentar această avere de milioane.

Dumitru Alaiba by Pavel Maftei

Așa-dar, Dumitru Alaiba și-a început activitatea în cadrul instituțiilor de stat în anul 2009, fiind numit în funcția de Șef adjunct al Direcției politici, planificare strategică şi asistență externă din cadrul Cancelariei de Stat. Ulterior presa a descoperit că Alaiba a fost angajat ilegal, în baza unei cereri personale, fiind omisă procedura legală de concurs.

În anul 2012, premierul Vlad Filat îl promovează pe Dumitru Alaiba în funcția de Consultant în oficiul Prim-ministrului, iar în 2013, Alaiba este numit Șef al Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, funcție cea deținut-o până în ianuarie 2016. Presa a scris de nenumărate ori că ascensiunile lui Alaiba se datorează nașului său de la prima căsătorie, Victor Bodiu, implicat la cel mai înalt nivel în devalizarea Băncii de Economii și furtul miliardului. Analiștii politici, dar și experții în economie deseori își amintesc vestita frază a lui Alaiba că ,,Banca de Economii va fi bine” (BEM). Parlamentarul o spunea în momentul în care se producerea furtul secolului.

“Oportuniștii din politica noastră, Banca de Economii va fi bine. Eu sunt sigur. Statul niciodată nu a permis şi nu va permite probleme la BEM”, scria Alaiba pe blogul său în 2013, articolul care ulterior a dispărut de pa pagină.

Tot în acea perioadă, actualul deputat PAS a mai fost implicat într-un scandal rușinos și fără precedent, pe care presa afiliată PLDM a încercată să îl ascundă. Dumitru Alaiba a fost acuzat de europeni că a irosit banii din granturile acordate țării noastre de către Uniunea Europeană.

Mai exact, este vorba de două documente oficiale din care reiese clar că autoritățile europene i-au cerut de urgență Guvernului de la Chișinău ca fondurile să nu mai fie gestionate defectuos de către Cancelaria pe care o conducea nașul lui Dumitru Alaiba, Victor Bodiu, ci să fie administrate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Este vorba de fonduri alocate în cadrul Programului de Consolidare a Capacităților Instituționale, gestionat până în 2013 la Cancelaria de Stat. Comisia care decidea pentru ce proiecte vor merge fondurile europene era formată din Victor Bodiu, Vadim Pistrinciuc – consilierul Prim-ministrului pe reforma Administrației Publice Centrale, Dumitru Alaiba – Șef al Direcției Asistență Externă și doi reprezentați ai UE. Potrivit acuzațiilor, cei trei repartizau fondurile pe criterii politice sau în urma unor înțelegeri dubioase cu beneficiarii.

Ceilalți doi reprezentanți ai UE din cadrul comisiei s-ar fi plâns autorităților de la Bruxelles, care au constatat, inclusiv într-un raport al Curții Europene de Conturi, nereguli în administrarea suportului financiar al UE.

Putem face referire la o scrisoare din 2014 semnată de Comisarul European, Stefan Fule, care era adresată premierului de atunci, Iurie Leancă. În document, oficialul european a făcut referire la suma de 1,8 milioane de euro, care a fost gestionată incorect de către Bodiu, Alaiba şi Pistrinciuc, fiind atribuite unor companii care de facto nu au efectuat careva lucrări. În timp ce autoritățile europene se arătau deranjate de gestionarea banilor alocați, iar situația de la Banca de Economii se înrăutățea, Dumitru Alaiba a reușit să își sporească considerabil averea. Potrivit declarației de venit pentru anul 2012, ultimul şi-a procurat un automobil nou, de model Volvo la un preț de 35.000 de dolari, iar în 2016, la scurt timp după ce a plecat din funcția care o deținea la Guvern, a achiziționat 2 apartamente, unul cu suprafața de 56 m.p. la preț de 60.000 euro, și al doilea de 20 m.p. la un preț de 50.600 euro.