Cele mai noi tehnologii digitale din domeniul agricol, existente pe piața din Republica Moldova și cea internațională, vor fi prezentate în cadrul Târgului de Inovații, eveniment care va avea loc pe 27 ianuarie, la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK din Bălți. La eveniment sunt invitați atât furnizorii de echipamente și prestatori de servicii digitale, cât și agricultori din toată țara, care-și doresc să își modernizeze afacerile.
La eveniment, agricultorii vor putea descoperi diverse metode care îi pot ajuta să practice agricultura de precizie, să monitorizeze câmpurile de la distanță, să colecteze date despre procesele operaționale, stocuri, să analizeze și să gestioneze aceste date, precum și să asigure trasabilitatea produselor. De asemenea, fermierii vor afla cum poate fi dezvoltată o rezistență sporită la factorii climatici, controlul eficient al bolilor și dăunătorilor, reducerea riscurilor de producere datorită inovațiilor și soluțiilor digitale.
Târgul de Inovații va facilita colaborarea dintre producătorii agricoli și furnizorii de tehnologii. Cei din urmă vor prezenta tehnologii moderne și beneficiile aplicării acestora. Mai cu seamă, este vorba despre companii specializate în dezvoltarea și implementarea sistemelor de gestionare a întreprinderilor agricole; managementul stocurilor, trasabilitatea produsului și accesul la piață; implementarea CRM; monitorizarea de la distanță a terenurilor în gestiune (GIS – Geographic Information Systems); furnizarea de tehnologii noi hardware și software, pentru companii de diverse dimensiuni și lanțuri valorice; furnizarea de senzori autonomi, mobili sau alte instrumente de măsurare a indicatorilor cheie (umiditate, nutrienți, indice de vegetație, etc.), drone agricole, sere inovative, ferme verticale, stații meteo, sisteme autonome de irigare, etc.
De asemenea, în cadrul acestui eveniment, agricultorii care-și doresc să fie în pas cu progresul tehnologic, însă nu au suficiente resurse pentru noi investiții, vor putea afla care sunt oportunitățile de finanțare propuse în prezent de ADMA și Programul Tehnologiile Viitorului în Agricultură.
65% dintre agricultori recunosc necesitatea de a inova afacerea lor aplicând soluții de digitalizare și noile tehnologii, însă 75% dintre aceștia nu cunosc care ar fi cele mai potrivite pentru specificul companiei sale sau nu dispun de resurse financiare suficiente, arată rezultatele unui studiu realizat recent de către ADMA și Programul Tehnologiile Viitorului în Agricultură.
Conform apelului lansat, antreprenorii sectorului agro-alimentar au acces la surse de finanțare în condiții avantajoase de până la 700.000 de lei per proiect, cu porțiune de grant de până la 50% sau maxim 200.000 de lei per proiect și pot beneficia de suport tehnic pentru achiziționarea și implementarea cu succes a tehnologiilor digitale, echipamente hard și/sau programe soft, care ar fi capabile să ușureze munca agricultorului, să optimizeze costurile de producere și resursele întreprinderii, să automatizeze anumite procese, să prevină sau să reducă riscurile de pierdere a recoltei, precum și să faciliteze producerea la noi standarde de calitate, ceea ce va spori eficiența și competitivitatea agricultorilor autohtoni atât pe piața internă, cât și la export.
Tot în cadrul Târgului de Inovații vor fi organizate diverse paneluri de discuții, printre care transferul inovației şi digitalizării în agricultură prin intermediul sistemelor de gestionare complete (ERP), ceea ce asigură digitalizarea unei întreprinderi la mod practic și sporește sustenabilitatea și competitivitatea companiilor agricole, permițând un management predictiv și preventiv al proceselor de producere, cu analiza datelor istorice și monitorizare la distanță în timp real a diverselor procese operaționale. Totodată, producătorii agricoli vor avea posibilitatea să discute direct cu furnizorii de astfel de tehnologii pentru clarificări suplimentare sau cu consultanții proiectului.
Intrarea la eveniment este liberă. Pentru rezervarea locului de participare, producătorii agricoli interesați sunt rugați să completeze un scurt formular de înregistrare până pe 25 ianuarie 2023.
Târgul de Inovații este organizat de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, în cadrul Inno Agrifood Academy.