Moldova intră în depresiune economică, iar acest lucru se întâmplă din cauza incapacității guvernării de a reacționa eficient la provocări. Despre aceasta ex-președintele țării, Igor Dodon, a scris într-o analiză economică, publicată pe rețelele de socializare.
„Anul 2022 a început destul de sumbru și perspectivele sunt și mai pesimiste. Anticipăm o scădere a PIB-ului cu cel puțin -2%. Cauza principală va fi determinată de reducerea Producției Agricole Globale cu minim 5 miliarde lei și asta în cel mai bun caz. Lipsa suportului din partea Guvernului riscă să compromită lucrările de primăvară, iar reducerea poate fi de până la 10 miliarde lei. Dacă în 2021 Moldova a înregistrat cea mai mare creștere a producției agricole din ultimii 70 ani, în 2022 riscăm să stabilim un antirecord periculos. Totodată consumul populației se va tempera enorm, adică se va diminua din câteva motive: politica BNM de a reduce creditarea, frica de criză și revenirea după consumul excesiv din 2021. Reducerea consumului populației va afecta activitatea economică și va crea probleme majore încasărilor în bugetul de stat. Piața imobiliară după o creștere fără precedent în ultimii 14 ani în 2022 intră într-o stagnare, iar ramura construcțiilor a fost motorul dezvoltării în ultimii 3 ani. Războiul și lipsa unor proiecte investiționale va lovi puternic asupra exporturilor moldovenești, care în 2022 cel mai probabil vor înregistra o scădere ușoară de 5-7%. Sunt principalii factori, care vor afecta creșterea noastră economică”, scrie Igor Dodon.
Fostul șef al statului prognozează și o scădere a veniturilor populației, față de cheltuieli.
„În valoarea nominală salariul mediu pe economie în Moldova în 2022, cel mai probabil va ajunge la 10.300 lei/lună, dar asta cu tot cu impozite. Salariul mediu primit de oameni în 2022 va fi sub 8.600 lei/lunar. Însă dacă ținem cont de faptul că rata inflației va fi de minim 22% în acest an, atunci, salariul real în 2022 va scădea față de anul trecut cu 10%. Este cea mai mare scădere a puterii reale de cumpărare din ultimii 23 ani. Ultima dată veniturile populației s-au prăbușit atât de puternici în ”renumitul” 1999”, spune Dodon.
Potrivit lui Igor Dodon, singurul domeniu care ar putea înregistra creștere sunt importurile, iar creșterea va fi însoțită de scumpirea produselor de import, la resursele energetice, la produsele alimentare, la inputurile pentru agricultură și la restul bunurilor. „De fapt, noi în 2022 vom consuma mult mai puțin, dar vom plăti mult mai scump. Cresc scumpirile, nu și consumul”, mai explică Igor Dodon.
„În 2021, au exista supravenituri bugetare și guvernarea a reușit să astupe toate problemele cu bani din buget. Anul acest bani deja nu mai sunt și noi putem vedea clar că guvernarea nu are soluții concrete și va miza doar pe împrumuturi interne și din exterior. Vai de țara noastră, care trăiește din ce în ce mai greu și se împrumută din ce în ce mai mult”, conchide Igor Dodon.