Încă patru deputați ai Partidului Democrat au părăsit fracțiunea, precum și formațiunea politică. Trei dintre aceștia au anunțat deja că aderă la grupul Pro-Moldova. Ian Lisnevschi explică de ce aceste plecări nu ar trebui să uimească pe nimeni, întru-un reportaj realizat de sputnik.md.

Plecările din Partidul Democrat nu trebuie să uimească pe nimeni, indiferent că vorbim de deputați, consilieri raionali și locali sau simpli membri. Potrivit directorului companiei de consultanță și cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, pe parcursul anilor PDM a strâns în rândurile sale de la pro-ruși până la unioniști, ceea ce și duce astăzi la erodarea formațiunii.

„Aceste plecări erau de așteptat, deoarece Partidul Democrat este un partid destul de interesant, el cuprinde tot spectrul politic. Nu putem spune că PDM este un partid pro-european, pro-rus, pro-unire sau democrat în totalitate. În acest partid sunt de la pro-ruși până la unioniști. Evident că atunci când sunt  multe viziuni, apare și această divizare”, a declarat Ian Lisnevschi pentru Sputnik Moldova.

Și dacă fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc i-a ținut pe toți acești oameni împreună, în pofida viziunilor lor, după plecarea sa din țară, ruptura partidului nu s-a lăsat mult așteptată.

„Și iată aceste grupuri mici erau menținute împreună de un lider autoritar (n.r. Vladimir Plahotniuc). După ce acest lider a plecat, foarte mulți au așteptat această divizare în PDM. Și dacă inițial se vorbea despre trei grupuri mari în PDM, acum vedem că sunt doar două. Un lucru este cert, aceste scindări erau așteptate”, adaugă sociologul.

Un alt motiv al plecărilor din PDM ar fi și nemulțumirea unor membri ai partidului, care au avut așteptări mult mai mari de la antrenarea PD-ului la guvernare.

„Plus că astăzi PDM nu este la guvernare 100%, adică nu deține puterea în totalitate, așa cum a deținut-o anterior, chiar și anul trecut. Astăzi, PDM împarte puterea cu PSRM. Respectiv, unii oameni nu sunt de acord cu poziția pe care o au, funcția deținută sau unii nu se simt auziți”, conchide directorul companiei de consultanță și cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi.

Și mai simplă este situația în cazul consilierilor raionali și locali, reprezentați în mare parte de acel segment de membri de partid care pe parcursul anilor au migrat la partidul aflat la guvernare.

„În cazul oamenilor din teritoriu, mulți dintre cei care astăzi sunt în PDM, sunt foști PLDM-miști și foști PCRM-iști, care pe parcursul anilor au migrat la formațiunea care s-a aflat la putere”, subliniază Ian Lisnevschi.

Un lucru este cert, de pe urmă acestor migrări de la PDM la Pro Moldova, ambele entități politice vor avea de pierdut, iar nota de plată va fi achitată la următoarele alegeri parlamentare, spune Ian Lisnevschi.

Amintim că astăzi alți patru deputați democrați au anunțat că părăsesc formațiunea și partidul. Este vorba de parlamentarii Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Elena Bacalu și Oleg Sîrbu. Trei dintre ei, cu excepția lui Oleg Sîrbu, au anunțat deja că aderă la Grupul parlamentar Pro Moldova, a cărui lider a făcut un apel către toți parlamentarii de a crea un bloc anti-guvernamental. I-am telefonat pe cei patru aleși ai poporului însă niciunul nu a răspuns la telefon.

Pe Facebook, Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc au scris într-un mesaj comun că au luat această decizie „în urma discuțiilor care au avut loc la ședința de luni a fracțiunii, la care au înțeles că PDM nu mai este o echipă capabilă să facă față provocărilor de ultima oră”.

Și Elena Bacalu și-a anunțat plecarea din PD pe Facebook, menționând că a luat această decizie „din dorința de a trăi sentimentul de independență și libertate în luarea deciziilor”.

Spre deosebire de ceilalți trei colegi, Oleg Sîrbu a anunțat doar că părăsește majoritatea parlamentară și fracțiunea Partidului Democrat, fără a menționa motivul deciziei, precum și o eventuală aderare la vreun partid.

De precizat este că în urma plecărilor de astăzi, în coaliția de guvernare au rămas 54 de parlamentari: 37 de socialiști și 17 democrați.