Guvernul Recean a aprobat săptămâna trecută noi modificări ale legislației pentru licențierea activității din sectoarele energeticii ale agenților economici din regiunea transnistreană, în încercarea de a corecta greşelile din legislaţie sau de anula facilităţile admise la mijlocul acestui an.

Şi atunci şi acum, iniţiativa a fost a Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării (MDED), care aparent a fost susţinut fără crâcnire de către Executiv.

Potrivit MDED, noile modificări propuse includ:

– instituirea unui mecanism tranzitoriu de licențiere a agenților economici din regiune, până la identificarea și aprobarea mecanismelor necesare pentru asigurarea reglementării și controlului participanților la piețele energetice;

– agenții economici din regiunea transnistreană, în scopul obținerii licențelor, vor depune la autoritatea emitentă: extrasul din Registrul de stat privind înscrierea provizorie, eliberat de Agenția Servicii Publice; o cerere de modelul stabilit, la care anexează, după caz, dovezile privind dotarea tehnică necesară desfășurării activității licențiate și dispunerea de personal calificat;

Adițional, pentru crearea condițiilor de concurență loială pentru toți actorii economici, achitarea integrală a drepturilor de import și a plăților pentru poluarea mediului, au fost operate amendamente care permit obținerea actelor permisive de mediu în condițiile legislației naționale.

De notat că modificările operate în luna august 2023 de Guvernul Recean, în Hotărârea nr.815/2005, oferă entităților din regiunea transnistreană posibilitatea să obțină licențe de activitate în aceleași condiții ca și restul companiilor și pentru perioadele expres prevăzute de legile sectoriale, dar cu achitarea taxelor pentru licență.

De la șase luni la 25 de ani

Respectiv, pentru a obține o licență nouă, care ar putea fi și pe un termen de la 5 până la 25 ani şi ar costa doar câteva mii de lei, companiile din regiunea separatistă urmau să se conformeze noilor cerințe.

Până la aceste modificări din vara 2023, companiile din regiunea transnistreană obțineau licențe pe un termen de 6 luni, „cu posibilitatea primirii unei noi licențe la expirarea termenului de valabilitate a celei precedente, fără achitarea taxei pentru licență”.

Astfel, Centrala Termoelectrica Moldovenească (Moldgres), controlată de gigantul rus Inter RAO EES, ar putea să primească o licență de activitate de producere a energiei electrice pentru 25 de ani sau, din contra, să rămână fără un astfel de document, dacă nu se conformează noilor condiții, ceea ce ar pune în pericol securitatea energetică a țării. Licența actuală a Moldgres, eliberată de ANRE pe 15 iulie 2023, expiră în luna ianuarie 2024.

La fel, şi grupul Şerif, care are licență la importul și comercializarea angros a benzinei și motorinei, până la finele lunii ianuarie 2024. La alte patru companii, inclusiv Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie, licențele la importul de gaz lichefiat au expirat deja.

sursa