Guvernul de la Chișinău a cerut autorităților britanice extrădarea liderului Partidului Politic PACE, Gheorghe Cavcaliuc, cercetat penal în dosarele „verde de briliant”, Petic și Verbițchi. Autoritățile naționale ar fi depus rapoartele în acest sens la Ministerul britanic de Externe, potrivit publicației The Times, cu referire la documente în posesia cărora a intrat, scrie Adevărul.
Potrivit sursei, materialele au fost întocmite de avocați și activiști din Moldova și Marea Britanie, care cer înghețarea conturilor politicianului în băncile britanice. Am încercat să obținem o confirmare de la autoritățile de la Chișinău. Nu am obținut deocamdată un răspuns la solicitare.
SKIP
Gheorghe Cavcaliuc a fugit din R. Moldova în iunie 2021, în timpul campaniei electorale. Acesta are statut de bănuit în dosarul „verde de briliant”, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, ultimul având nevoie de spitalizare din cauza leziunilor cu care s-a ales. Alți patru membri, printre care președintele organizației teritoriale a partidului PACE, sunt cercetați în acest dosar. În octombrie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a citat la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în dosarele Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, pentru a fi audiat în calitate de învinuit. Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. Urmărirea penală a fost încheiată în ianuarie 2023.
La sfârșitul lunii decembrie anul trecut, Cavcaliuc, a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare, după ce autoritățile din Chișinău au înaintat o solicitare în acest sens către Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale Interpol din Lyon, Franța. Ulterior, în data de 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol, care interzice organizației să întreprindă orice intervenție sau activități cu caracter politic, militar, religios sau rasial.