Guvernul a aprobat o serie de majorări de burse și îndemnizații în domeniu educației

După ce acum 2 zile, mai mulți profesori au ieșit la proteste cerând să li se mărească salariile, guvernul a aprobat o serie de majorări de burse și îndemnizații în domeniu educației.

Astfel, indemnizațiile unice acordate tinerilor specialiști în primii trei ani de activitate se majorează cu 50% și vor constitui, pentru absolvenții universităților 45 de mii de lei, iar pentru din colegii, 36 de mii de lei. De majorare vor beneficia peste 1200 de tineri specialişti.

Totodată, au fost majorate şi indemnizaţiile unice acordate tinerilor specialişti pentru chirie şi a consumului de energie tehnică şi electrică. În acest scop, în Bugetul de stat pentru anul 2017 au fost prevăzute 22,8 milioane lei.

Mai mult, salariul lunar al cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ general public, în primii trei ani de activitate, se va stabili având baza de calcul 75 % din norma didactică pentru salariul de funcție. Pentru aceasta în anul curent vor fi alocaţi peste 18,3 milioane lei.

Toto în cadrul ședinței de ieri a guvernului a fost aprobată o serie de modificări la Regulamentul privind organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”. Astfel, pentru premiul I se vor acorda 50 de mii de lei, pentru premiul II – 25 de  mii de lei, în timp ce cei clasaţi pe a treia poziţie va primi 15 mii de lei.

Și bursele de studii vor fi modificate. Guvernul a aprobat indexarea acestora cu 5 %.