Republica Moldova este mult mai bine pregătită pentru sezonul rece după lecții pe care le-am primit de la Gazprom, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiunii de la TVR Moldova. Oficialul a mai precizat că  autoritățile au depus eforturi mari pentru ca țara noastră să nu se mai confrunte cu o nouă criză energetică.

 „ Anul, acesta suntem mult mai bine, s-au făcut achiziții din timp, la prețul care a fost convenabil și acum plus că și rețelele vor fi gestionate de un alt operator, începând cu 19 septembrie. Sunt sigur că asta va oferi posibilitate tuturor jucătorilor să poată veni pe piață, concurență loială. Asta nu place Kremlinului, am văzut foarte mult i-a deranjat, dar asta mai puțin contează. Interesul nostru și interesul național de a avea un sistem energetic securizat și să nu fim la robinetul Gazpromului”, a precizat Grosu.

Președintele Parlamentului a mai precizat că s-au făcut eforturi și pentru dezvoltarea energie regenerabilă.

„Noi am votat trei legi ce deschid premisele pentru a lansa anul acesta acea licitație pe regenerabile. Ambiția noastră e să ridicăm la 30 de procente producerea internă, sunt proiecte ambițioase, cerere, interes este”, a spus Igor Grosu.