Gravidele sau proaspetele mămici care muncesc vor fi scutite de lucrul care prezintă risc

Femeile însărcinate, care au născut de curând sau care alăptează şi muncesc vor fi scutite de munca ce reprezintă risc. Un proiect de hotărâre de guvern a fost adoptat recent şi vine să protejeze această categorie de salariate la locul de muncă.

Potrivit hotărârii, angajatorii vor fi obligaţi să evalueze condiţiile de muncă a salariatelor şi să elimine orice fel de lucru ce prezintă risc pentru sarcină sau alăptare. Astfel, salariatele nu vor putea fi obligate să desfăşoare activităţi ce pot prezenta un risc specific de expunere la agenţi chimici, radiații, fiind excluse totodată condițiile nocive de muncă, inclusiv serviciile de noapte, expunerea la limite extreme de temperatură, oboseală mintală şi fizică.

Totodată, în cazul depistării unor condiții nefavorabile pentru desfășurarea activității, angajatorul va trebui să-i asigure femeii condiţii şi program de lucru favorabil. Totodată, angajata va trebui să fie scutită de îndeplinirea obligațiilor pentru întreaga perioadă necesară protecției securității şi sănătăţii.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare de la 1 ianuarie.