Lansările de rachete efectuate de Coreea de Nord în ultimele săptămâni au fost exerciţii “nucleare tactice”, supravegheate personal de liderul nord-coreean Kim Jong Un, a transmis luni agenţia de presă nord-coreeană ACTC.

“Unităţile Armatei Populare Coreene (APC) responsabile cu utilizarea de arme nucleare tactice au organizat exerciţii militare între 25 septembrie şi 9 octombrie pentru a testa şi evalua capacitatea de descurajare şi de contraatac nuclear a ţării, ceea ce este un avertisment sever pentru inamici”, a menţionat ACTC. Agenţia a justificat aceste exerciţii prin manevrele militare comune americano-sud-coreene în regiune, “o atitudine nefericită care agravează şi mai mult tensiunea din regiune, constituind o ameninţare militară deschisă” pentru Coreea de Nord, potrivit acesteia. Cele şapte lansări de rachete efectuate de Coreea de Nord în ultimele două săptămâni au fost exerciţii de “simulare a unui război real”, a adăugat ACTC.

“Kim Jong Un, secretarul general al Partidului Muncitorilor din Coreea şi preşedintele Comisiei militare centrale, a condus exerciţiile militare de la faţa locului”, a precizat agenţia de stat nord-coreeană. În timp ce discuţiile privind dezarmarea Coreei de Nord se află de mult timp în impas, Phenianul şi-a intensificat de la începutul anului testele de înarmare. O rachetă balistică a fost lansată deasupra Japoniei săptămâna trecută, prima în cinci ani. Mulţi experţi şi oficiali consideră, de asemenea, că Phenianul a finalizat pregătirile pentru un nou test nuclear, care ar fi cel de-al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017.

sursa: digi24.ro