După ce și-a văzut producția de carne de porc decimată de focarele de gripă porcină africană, China a investit masiv în așa-numitele „hoteluri pentru porci”, instalații controversate de creștere a porcilor cu mai multe etaje.

Vorbim despre ridicarea creșterii porcilor la noi înălțimi! În ultimii trei ani, fermierii din China au investit miliarde de dolari în instalații masive de creștere a porcilor, cunoscute popular sub numele de „hoteluri pentru porci”. Tendința a început cu instalații cu două și trei etaje, dar a escaladat rapid în structuri monolitice de peste 10 niveluri, cu zeci de mii de animale crescute pe fiecare dintre ele. La sfârșitul acestei luni, Zhongxin Kaiwei Modern Farming, o companie privată din Hubei, urmează să finalizeze un hotel pentru porci cu 26 de etaje, prezentat ca fiind cea mai mare structură de acest tip din lume, scrie odditycentral.com.

Situată în orașul Ezhou, structura masivă a Zhongxin Kaiwei este prezentată ca fiind „cel mai înalt loc de creștere a porcilor din lume”. Aceasta este formată din două clădiri de 400.000 de metri pătrați, ambele urmând să fie echipate cu mașini de hrănire automatizate, lifturi, aer condiționat precum și cu un sistem de tratare a deșeurilor pe bază de biogaz care va transforma gunoiul de grajd de porc în energie curată pentru producerea de energie electrică și încălzire.

content-image

Când construcția va fi finalizată, se așteaptă ca cel mai mare hotel de porci din China să producă aproximativ 54.000 de tone de carne de porc de la un efectiv de 600.000 de animale pe an.

Astfel de ferme de porci pe mai multe niveluri au fost construite și în Europa și, deși câteva dintre ele sunt încă în funcțiune în prezent, majoritatea s-au închis de-a lungul anilor, din cauza problemelor de gestionare și a reacției publice împotriva creșterii masive și intensive a porcilor. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu a depășit vreodată trei etaje. Pe de altă parte, hotelurile de porci din China duc modelul la propriu pe noi înălțimi.

content-image

Până în 2019, fermele de porci cu mai multe niveluri erau ilegale în China, dar, pe măsură ce focarele de gripă porcină africană au început să facă ravagii, împingând prețurile la carnea de porc până la acoperiș, guvernul chinez a ridicat interdicția în încercarea de a crește producția pentru a satisface cererea. Micile hoteluri de porci au apărut în întreaga țară, iar de atunci au devenit din ce în ce mai mari și mai înalte.

„În comparație cu fermele tradiționale de creștere a porcilor, acest lucru economisește teren și este mai ecologic, economisesc energie și resurse”, susține un investitor în hotelul de porci, însă modelul rămâne controversat.

Pe lângă îngrijorările legate de calitatea vieții animalelor crescute în hotelurile de porci, experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la biosecuritatea acestor ferme de porci. Zheng Zhicheng, directorul de afaceri publice al conglomeratului agricol New Hope Group, a declarat că eventualele focare de gripă porcină africană în hotelurile de porci ar putea aduce pierderi masive, deoarece ar fi mai greu de stăpânit.