Nordul Indiei și estul Pakistanului au fost acoperite de o ceață toxică, iar calitatea aerului este extrem de scăzută. Joi începe Diwali, un festival hindus, care va crește și mai mult gradul de poluare.

Experții avertizează că poluarea din India ar putea duce la o scădere a speranței de viață pentru sute de milioane de oameni. Autoritățile din New Delhi au interzis folosirea petardelor și a artificiilor înainte de Diwali, însă măsura este greu de implementat, scrie Biziday.

Totodată, săptămâna trecută, Curtea Supremă din India a condamnat guvernele statelor Punjab și Haryana, deoarece nu au luat măsuri împotriva arderii ilegale a resturilor vegetale, prin care se curăță câmpurile. Autoritățile locale susțin, totuși, că au redus semnificativ această practică în ultimii ani.

Guvernul indian a lansat programul său național “Aer curat”, în 2019, în 24 de state și teritorii, pentru a reduce cu 40% concentrația de particule, până în 2026, prin implementarea unor măsuri împotriva centralelor pe bază de cărbune, a unor sisteme de monitorizare a calității aerului și interzicerea arderii vegetației. De asemenea, autoritățile au început să stropească drumurile cu apă și să inducă ploi artificiale pentru a combate poluarea aerului în capitală. Experții avertizează că acestea sunt doar soluții de moment și nu abordează problemele de bază.

O parte din orașele din India au înregistrat îmbunătățirii ale calității aerului, însă progresele au fost lente. Între 2018 și 2022, concentrația medie de PM2,5 (o măsură a poluanților din aer) din New Delhi, în noiembrie a rămas, mai mult sau mai puțin, aceeași, potrivit IQAir.

Indicele de calitate a aerului din New Delhi s-a situat la aproximativ 250, luni dimineața, după mai multe zile în care s-a aflat la un nivel “foarte nesănătos” de peste 200, potrivit IQAir, care urmărește calitatea aerului la nivel mondial. Situația s-ar putea înrăutăți din cauza festivalului hindus al luminilor, Diwali, care ține cinci zile, și în cadrul căruia se folosesc artificii și petarde, care agravează și mai mult poluarea.

La granița cu India, în Lahore, Pakistan, calitatea aerului a depășit luni un nivel “periculos” de 500, de aproape 65 de ori peste limita indicată de OMS pentru un aer sănătos. Astfel, este cel mai poluat oraș din lume, potrivit IQAir. Calitatea aerului din regiune se va înrăutăți din cauza fermierilor care ard deșeuri agricole, centralelor electrice pe bază de cărbune, a traficului și a zilelor de iarnă fără vânt.

poluare
poluare

sursa