Clericul Hassan Rohani, în vârstă de 75 de ani, a prezidat Republica Islamică din 2013 până în 2021 și a dorit să rămână membru al Adunării Experților, în care este ales din 1999. El a denunțat „abordarea neconstituțională” a „minorității totalitare de la putere”, transmite Le Monde, citată de Rador.
Fostul președinte moderat al Iranului, Hassan Rohani, a fost descalificat din postura de candidat la alegerile programate pentru martie pentru reînnoirea Adunării Experților, responsabilă cu numirea Liderului Suprem, a anunțat site-ul său miercuri, 24 ianuarie. „Experții juridici ai Consiliului Gardienilor nu au aprobat calificarea” lui Hassan Rohani, a relatat site-ul oficial al fostului președinte, fără a oferi motivele acestei decizii.
Clericul, în vârstă de 75 de ani, a prezidat Republica Islamică din 2013 până în 2021 și a dorit să rămână membru al Adunării Experților, în care este ales din 1999. Adunarea Experților, un colegiu format din 88 de clerici aleși pentru opt ani, este responsabil pentru numirea, monitorizarea și, eventual, demiterea Ghidului Suprem, cea mai înaltă autoritate a Iranului. Actualul Lider Suprem este Ayatollahul Ali Khamenei, în funcție din 1989 și în vârstă de 84 de ani.
La câteva ore după anunțul de pe site-ul său, domnul Rohani a denunțat „abordarea neconstituțională” a „minorității totalitare aflate la putere”. „Nici Revoluția [islamică] și nici țara nu aparțin celor care m-au descalificat din motive politice. (…) Nici ei nu au autoritatea necesară pentru a decide asupra intereselor țării”, a spus el. De asemenea, domnul Rohani a acuzat „minoritatea conducătoare” că dorește „să reducă participarea poporului la alegeri” pentru a putea „decide soarta poporului”.
Hassan Rohani a declarat că s-a „angajat pe o cale dificilă și abruptă”, anunțându-şi în noiembrie candidatura pentru aceste alegeri prin scrutin universal care vor avea loc pe 1 martie, în același timp cu alegerile legislative.
Fostul președinte păstrează o anumită influență politică și a criticat guvernul dominat de conservatori și Gărzile Revoluționare, armata ideologică a Iranului, mai ales după mișcarea de protest care a zguduit țara în urma morții în detenție, în septembrie 2022, a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, arestată de poliția de moravuri.