Oficialii ucraineni au declarat că au nevoie de coordonate furnizate sau confirmate de Statele Unite și de aliații săi pentru marea majoritate a loviturilor cu ajutorul sistemelor avansate de rachete furnizate de SUA, o practică nedezvăluită anterior care arataă un rol mai profund și mai activ din punct de vedere operațional al Pentagonului în războiul din Ucraina, informează publicația americană Washington Post.
- CONTEXT: Dezvăluirea, confirmată de trei oficiali ucraineni de rang înalt și de un oficial american de rang înalt, survine după luni de zile în care forțele Kievului au lovit ținte rusești – inclusiv cartiere generale, depozite de muniție și barăci – pe teritoriul ucrainean cu sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, furnizat de SUA, și cu alte arme similare cu ghidare de precizie, cum ar fi sistemul de rachete cu lansare multiplă M270.
Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că forțele ucrainene nu lansează aproape niciodată armele avansate fără coordonate specifice furnizate de personalul militar american de la o bază din altă parte a Europei. Oficialii ucraineni spun că acest proces ar trebui să dea încredere Washingtonului în ceea ce privește furnizarea de arme cu rază de acțiune mai lungă de acțiune Kievului.
Un oficial american de rang înalt – care, la fel ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului cu Washington Post din cauza sensibilității subiectului – a recunoscut rolul cheie al americanilor în campanie și a declarat că asistența în materie de țintire a servit pentru a asigura acuratețea și a conserva stocurile limitate de muniție pentru o eficacitate maximă. Oficialul a declarat că Ucraina nu cere aprobarea Statelor Unite cu privire la ce să lovească și că vizează în mod obișnuit forțele rusești pe cont propriu cu alte arme. Statele Unite oferă coordonate și informații precise de țintire doar cu rol consultativ, a spus oficialul.
Loviturile ghidate prin GPS au respins forțele Moscovei pe câmpul de luptă și au fost celebrate ca un factor-cheie în încercarea defavorizată a Kievului de a stăvili asaltul rusesc de aproape un an. Atunci când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Casa Albă în decembrie, acesta i-a înmânat președintelui Biden o medalie militară care fusese aprobată pentru servicii meritorii de către comandantul unei unități ucrainene HIMARS.
HIMARS furnizate de SUA schimbă calculele pe linia frontului din Ucraina
Problema este sensibilă pentru guvernul SUA, care s-a prezentat ca un prieten nonbeligerant al guvernului de la Kiev în timp ce acesta luptă pentru suveranitatea și supraviețuirea sa. Kremlinul a acuzat în mod repetat Statele Unite și aliații săi din NATO că duc un război prin procură în Ucraina.
Pentagon: „Recunoaștem de mult timp că împărtășim informații cu Ucraina”
Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au refuzat timp de mai multe zile să răspundă la întrebări despre dacă și cum furnizează coordonatele pentru lovituri, invocând preocupări legate de securitatea operațională. În schimb, au furnizat o declarație care subliniază limitările implicării americane.
„Recunoaștem de mult timp că împărtășim informații cu Ucraina pentru a-i ajuta în apărarea țării lor împotriva agresiunii rusești și am optimizat de-a lungul timpului modul în care împărtășim informații pentru a putea sprijini solicitările lor și procesele lor de direcționare la o viteză și o scară îmbunătățite”, a declarat în declarație generalul de brigadă Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului. „Ucrainenii sunt responsabili pentru găsirea țintelor, stabilirea priorităților și apoi, în cele din urmă, pentru a decide pe care să le angajeze. SUA nu aprobă țintele și nici nu suntem implicați în selectarea sau angajarea țintelor.”
Înaltul oficial ucrainean a descris procesul de stabilire a țintelor, în general:
- „Personalul militar ucrainean identifică țintele pe care dorește să le lovească și în ce locație, iar aceste informații sunt apoi trimise comandanților superiori, care transmit apoi cererea partenerilor americani pentru coordonate mai precise. Americanii nu furnizează întotdeauna coordonatele solicitate, a spus oficialul, caz în care trupele ucrainene nu trag”, scrie Washington Post.
Ucraina ar putea efectua lovituri fără ajutorul SUA, dar pentru că Kievul nu vrea să irosească muniție valoroasă și să rateze, de obicei alege să nu lovească fără confirmarea SUA, a spus oficialul, adăugând că nu există plângeri cu privire la acest proces.
Bază militară NATO în apropiere de Ucraina
Șeful forțelor militare ucrainene de rachete și de pregătire a artileriei, generalul-maior Andriy Malinovsky, a declarat pentru The Washington Post într-un interviu din octombrie că aliații occidentali ai Ucrainei au confirmat coordonatele țintelor înainte de contraofensiva de la Harkov. „Oricum controlați fiecare împușcătură, așa că atunci când spuneți: „Ne este teamă că o veți folosi în alte scopuri”, ei bine, nu putem face acest lucru chiar dacă am vrea”, a declarat înaltul oficial ucrainean.
Înaltul oficial american a contestat caracterizarea. „Nu este „adevărat”, a spus oficialul american, că „ucrainenii trec țintele pe la noi pentru aprobare”. „Conform hărților și software-ului nostru, un punct va avea un singur set de coordonate”, a declarat Malinovsky. „Dar atunci când dăm acest obiectiv partenerilor pentru analiză, coordonatele sunt diferite. De ce? Pentru că americanii și țările NATO au acces la sateliți militari. „Practic, suntem cu toții mereu online”, a adăugat el. „Ei ne dau imediat coordonatele și apoi tragem imediat cu MLRS-ul”.
Un al treilea oficial ucrainean a confirmat că țintirea trece toată prin intermediul unei instalații americane de pe teritoriul NATO și a descris procesul ca fiind „foarte rapid”. The Post nu dezvăluie numele bazei la cererea oficialilor americani care au invocat probleme de securitate.