Asociația Forța Fermierilor a anunțat pentru luni, 14 august, un protest „de avertizare” în fața Guvernului, nemulțumiți de situația „dezastruoasă” în sectorul agrar, prețurile mici la recolta nouă și costurile mari de producere, transmite Radio Chișinău.

Săptămâna trecută ei au cerut întrevederi cu prim-ministru Dorin Recean, aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei donată de România. 

„Dat fiind faptul că pe parcursul săptămânii curente nu a fost nici o reacția la solicitarea Asociației Forța Fermierilor privind întrunirea cu domnul prim-ministru, precum și nu a fost fixat niciun progres în realizarea revendicărilor noastre, vă anunțăm despre reluarea acțiunilor de proteste. Chiar dacă ne aflăm în plin sezon agricol, nu avem altă soluție în condițiile neglijenței demonstrative a problemelor noastre din partea autorităților abilitate”, se arată în comunicatul emis sâmbătă, 12 august, de reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”.

La fel, agricultorii cer introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu până la sfârșitul anului la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase. De asemenea, ei cer crearea pentru perioada de vară-toamnă a unor coridoare speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

Asociația Forța Fermierilor a organizat mai multe proteste în această vară.