Volumul total al creditelor acordate de băncile comerciale în Moldova în 2024 constituie 81 miliarde de lei, dintre care creditele pentru întreprinderile mici și mijlocii reprezintă doar 7%.
Aceste cifre au fost anunțate în cadrul unei ședințe a clubului de presă, la care experții centrului Expert-Grup au prezentat soluții care ar putea impulsiona creșterea economiei moldovenești.
Participanții la reuniune au menționat că băncile comerciale sunt reticente în a acorda împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii, preferând să acorde împrumuturi statului prin investiții în valori mobiliare de stat, certificate ale Băncii Naționale, precum și prin angajarea în operațiuni valutare, unde veniturile sunt mai mari, iar riscurile sunt mai mici, transmite Subiectul Zilei cu referire la Infortag.
În această situație, experții Centrului recomandă statului să intervină inteligent pe piața de capital din Moldova, pentru a crea avantaje și beneficii pentru participanții săi la creditarea sectorului real.
După cum a remarcat unul dintre participanți, venitul pe care îl obțin băncile comerciale din creditarea sectorului real al economiei este mai mic de 50%.
Băncile nu doresc să riște resursele împrumutate, din care partea leului revine depozitelor populației, care are o anumită parte de justificare în acest comportament al băncilor comerciale.
În acest sens, experții de la Expert-Grup propun statului să înființeze o Bancă de Dezvoltare, al cărei capital să nu fie depozitele scurte ale populației, ci împrumuturi, granturi de la donatori și creditori externi.
Autoritățile române în 2024, după ce au atras atenția asupra faptului că o parte din întreprinderile mici și mijlocii sunt slab creditate din cauza situației alarmante de pe piața financiară, au înființat Banca de Dezvoltare, care finanțează acea parte a economiei reale pe care băncile nu o finanțează.
O bancă de dezvoltare similară există în Polonia, prin intermediul căreia statul finanțează segmentele de piață care sunt favorizate strategic.
Moldova are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, pentru care Banca de Dezvoltare, bine capitalizată și cu investiții pe termen lung în condiții acceptabile pentru întreprinderi, ar putea oferi o pârghie financiară puternică.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI