Președintele turc Recep Tayyip Erdogan discută despre războiul dintre Israel și Hamas cu Papa Francisc, spunându-i șefului Bisericii Catolice că loviturile Israelului asupra Fâșiei Gaza au “atins nivelul unui masacru” și că tăcerea comunității internaționale este o “rușine pentru umanitate”.

De asemenea, Erdogan i-ar fi spus lui Francisc, în timpul conversației lor telefonice, că toată lumea ar trebui să sprijine eforturile de a oferi “ajutor neîntrerupt civililor nevinovați” din Gaza. Declarația Direcției de comunicare a președintelui Turciei a fost postată pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Erdogan reiterează poziția Turciei potrivit căreia o soluție permanentă la conflict poate fi obținută doar prin înființarea unui stat palestinian independent.

Liderul turc, a cărui țară a reabilitat recent legăturile cu Israelul, a crescut tonul criticilor sale la adresa acțiunilor militare ale Israelului în Gaza. Ieri, Erdogan a descris Hamas ca fiind un grup care luptă pentru eliberare – și nu o organizație teroristă, așa cum a fost desemnată de Occident. De asemenea, el a declarat că a renunțat la planurile de a vizita Israelul.

Nu s-a făcut nicio mențiune despre atacul violent al Hamas asupra Israelului, care a ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili.

sursa