Republica Moldova va parcurge în acest an o perioadă dramatică, iar pierderile pentru economie vor fi majore. În plus, partenerii externi sunt reticenți față de acordarea sprijinului financiar, în condițiile în care țara nu are un Guvern cu drepturi depline, iar șeful statului este obsedat de ideea desfășurării alegerilor anticipate, atenționează economiștii.
Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, este de părere că nimeni nu îşi doreşte dezvoltarea unor relaţii cu o ţară fără Guvern. La rândul lor, agenţii economici își restrâng activitatea, inclusiv reduc locurile de muncă, atunci când perspectivele sunt marcate de incertitudine.
“Există un fundal de incertitudine cronică, depresie în mediul de afaceri, în care se reduc capacitățile de producție, adoptă strategii de supraviețuire. Este o criză economică cronică, care va fi foarte greu de depășit. Şi niciun partener serios nu va încheia careva acorduri şi colaborări cu un Guvern care nu are toate competențele. Se observă şi prin relația cu FMI, care este mai degrabă una de prospecțiune, de urmărire a situației curente. Nimeni nu intră în obligațiuni, nu semnează obligațiuni, nu își asumă obligațiuni cu actualul Guvern”, a declarat Chirca pentru postul de televiziune NTV Moldova.
Economistul scoate în evidență faptul că degringolada economică are un caracter eminamente artificial, deoarece este provocată de președintele Maia Sandu şi Partidul ”Acţiune şi Solidaritate”, care o reprezintă.
“Din păcate s-a adeverit că este un politician care merge exclusiv pe agenda proprie. Nu are capacitatea de a negocia şi de a gestiona situaţii dificile, mai ales în perioadă de crize, nu are această capacitate. Nu are capacitatea de-a coagula un grup de experţi care să se antreneze în acest proces şi toate aceste lucruri duc la anumite lipse de comunicări cu partenerii de dezvoltare, lipsă de măsuri care să fie eficiente. Şi există sau planează, ce puţin în mod evident, orientarea sau focusarea exclusiv pe agenda personală a acestei persoane şi a formaţiunii pe care o conduce. Lucru care, de altfel, ne va costa extrem de scump”, spune Chirca.
Expertul economic este de părerea că pentru ameliorarea situației social-economice este nevoie de a numi un Guvern funcțional.
“Soluţia urgentă este identificarea unui Guvern în orice configurație. Această criză politică artificială trebuie oprită. Ea nu are sens în condiţiile actuale, în condiţiile în care avem un număr mare de decese, în condiţiile în care avem o criză pandemică şi o criză economică. Ambitiile personale vor fi dur penalizate de către electorat”, a conchis Chirca.