Donald Trump devine al 45-lea președinte al Statelor Unite. Astăzi are loc ceremonia de învestire

Donald Trump devine astăzi cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite. Ceremonia de învestire va avea loc la Washington, iar Trump va depune jurământul de credință pe scările Capitoliului. Ceremonia de învestitură va începe deseară la 19.00, ora Moldovei.

Ziua învestirii președintelui-ales al SUA va începe cu o slujbă religioasă la Biserica St-John din apropiere de Casa Albă. Apoi, preşedintele şi soţia sa vor merge la Casa Albă, pentru un ceai în compania familiei Obama. De acolo, vor pleca împreuna spre Capitoliu, unde Donald Trump depune jurământul de preşedinte şi susţine discursul inaugural. Urmează un dejun la Capitoliu, cu membrii Congresului.

Ziua se va încheia cu tradiţionala paradă de pe Pennsylvania Avenue, care porneşte de la Capitoliu şi se încheie la Casa Albă. Iar seara, noul cuplu prezidenţial este aşteptat la cel puţin trei recepţii.

Pregătirile de marele eveniment au fost ca la carte. Învestirea noului preşedinte american va fi un spectacol total, pentru care autorităţile din Washington, D.C. s-au pregătit timp de cinci luni. Cifrele vorbesc de la sine: 900.000 de oameni vor asista la ceremonie, paza va fi asigurată de 28.000 de membri ai forţelor de ordine, iar costurile se apropie de 200 de milioane de dolari.

Vom fi mai pregătiţi ca niciodată pentru această învestire”, spune Peter Newsham, şeful poliţiei din Washington DC.

Se anunţă o zi extrem de solicitantă pentru forţele de ordine din Washington, D.C. Nu mai puţin de un sfert de milion de oameni vor protesta, în 20 de manifestaţii separate, faţă de învestirea lui Donald Trump.