Deputații PSRM solicită Ministerul Economiei să renunțe la inițiativa de a anula prevederile Legii comerțului interior care stabilesc că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone. Socialiștii cer Guvernului să păstreze în vigoare acest articol și cheamă ANSA să monitorizeze strict respectarea normei.


Opoziția parlamentară susține că, deși au trecut mai bine de șase luni de la intrarea în vigoare a acestor prevederi, nu este o claritate cu privire la implementarea lor. Fostul ministru al Agriculturii, Ion Perju, consilier în fracțiunea BCS, a declarat că legea oferă susținere producătorilor autohtoni mici și mijlocii, pentru care este mai dificil să acceadă pe rafturile unităților de comerț pentru valorificarea produselor agroalimentare, cel mai des din cauza costurilor necompetitive, comparativ cu produsele similare din import.


”În special astăzi, când producătorii agricoli se confruntă cu mari probleme de cost din cauza creșterii prețurilor la principalele imput-uri agricole, în special la motorină, semințe, produse de uz fitosanitar, se mai adaugă și dificultățile în realizarea producției agroalimentare atât pe piața interna, cât și export, este necesară susținerea producătorilor autohtoni. Anume astăzi producătorii autohtoni au nevoie de susținere”, a declarat fostul ministru.


Perju susține că impunerea unităților comerciale de a plasa pe raft cel puțin 50% din produsele locale nu limitează alegerea consumatorului, întrucât produsele de import sunt în continuare prezente, iar cumpărătorul este cel care decide. În același timp, comercianții au posibilitate de a selecta furnizorii de producție.


”Oferirea accesului produselor autohtone în unitățile de comerț va stimula valorificarea acestora cu contabilizarea veniturilor care presupune și majorarea vărsămintelor atât în bugetele locale, cât și cel public național”, a declarat consilierul.


Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, susține că facilitarea producătorului local în lanțul alimentar nu este practică și este contrară principiilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). De asemenea și președintele Maia Sandu a declarat că prevederea respectivă trebuie anulată, pentru că ea nu corespunde Acordului de Asociere cu UE.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat anterior audierea miniștrilor Agriculturii și Economiei în Parlament cu privire la lipsa acțiunilor întreprinse pentru susținerea producătorului local. Propunerea a fost respinsă de majoritatea PAS.