Deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, un proiect de lege prin care propun mai multe modificări la Codul Educației. Una dintre acestea vine să elimine o lacună în legislația în vigoare în partea ce privește garanțiile legale pentru compensarea lunară a costului închirierii locuințelor, plății energiei electrice și compensarea anuală pentru căldură pentru personalul didactic angajat în instituțiile publice de învățământ din municipiile Comrat, Ceadir-Lunga, Vulcanesti în primii trei ani de activitate.
Autorii proiectului, Vlad Batrîncea, Ivanna Koksal, Alexandr Suhodolski și Fiodor Gagauz, susțin că, în prezent, tinerii specialiști angajați în UTA Găgăuzia, în total 58 de profesioniști, sunt lipsiți de aceste garanții legale pentru compensarea lunară, întrucât Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova nu ia în considerare structura administrativ-teritorială a UTA Gagauzia.
”În acest sens, tinerii specialiști nu primesc mijloace financiare de cca 6,4 mii de lei anual”, constată semnatarii.
Modificările propuse de deputații PSRM la Codul Educației Republicii Moldova vizează armonizarea legislației naționale și creșterea funcționalității sistemului de management al procesului de învățământ la nivelul UTA Găgăuzia.