Comisia parlamentară de anchetă pe cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus trebuie să solicite expres demisia conducerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Vicepreședintele comisiei, deputatul PSRM Adrian Lebedinschi, a dezvăluit, joi, că în cadrul anchetei parlamentare s-a stabilit că angajații SIS fac business împreună cu serviciile speciale ale mai multor state cărora le permit să lucreze nestingherit pe teritoriul țării noastre și să fileze anumiți demnitari, funcționari, politicieni.

Lebedischi a anunțat că se va adresa Procuraturii Generale și unor organisme internaționale pentru ca să fie verificată activitatea SIS în contextul în care această instituție acceptă serviciilor speciale străine să fileze persoane pe teritoriul Republicii Moldova, ”nemaivorbind despre structurile criminale care deschis filează pe teritoriul țării noastre cetățenii RM”.

”Serviciile speciale ale Ucrainei nu sunt unicele servicii speciale care nestingherit lucrează pe teritoriul RM. Acum în prezent pe teritoriul RM sunt câteva grupe de reprezentanți ai serviciilor speciale ale altor state, care filează funcționari publici din RM, atât deputați, cât și din alte structuri”, a declarat deputatul.

Deputatul Lebedinschi a mai menționat că în cadrul comisiei o persoană audiată le-a dezvăluit că a fost amenințată de un angajat al SIS precum că în caz dacă nu oferă o anumită sumă de bani, atunci serviciile speciale ale Ucrainei îl vor răpi. Este vorba despre un cetățean al Ucrainei, care a solicitat azil politic pe teritoriul țării noastre. În consecință, persoana vizată a fost nevoită să plece în România, unde a primit azil politic.

Vicepreședintele comisiei a declarat că în cadrul audierilor, directorul SIS Alexandr Esaulenco a încercat de nenumărate ori să inducă în eroare ancheta.

”Până în prezent, nu am reușit să obținem o informație detaliată asupra activității lor, pentru că ei au blocat tot”, a spus deputatul.

Ancheta parlamentară a mai stabilit că, în ianuarie 2021, SIS i-a prezentat Maiei Sandu o informație exhaustivă despre cazul Ceaus. Asta se întâmpla cu puțin timp înainte de plecarea președintelui la Kiev. Ambele instituții, Președinția și SIS, au refuzat să prezinte comisiei nota informativă care i-a fost oferită lui Sandu înainte de întâlnirea sa cu Volodimir Zelenski.

Membrii comisiei s-au arătat indignați și de faptul că președintele acestei comisii, deputatul PPDA Andrei Năstase, a refuzat să accepte includerea în raportul anchetei solicitarea de demitere a directorului SIS.