Încălcarea repetată a Constituției, promovarea persoanelor loiale și cu probleme de integritate în funcții, lipsa de transparență, așa luptă cu corupția și promovează reforma justiției Maia Sandu. Deputații PSRM au prezentat, astăzi, un raport paralel a celor 100 de zile de mandat a Maiei Sandu în funcția de președinte al țării.
Potrivit socialiștilor dezamăgirea și schimbările în rău au marcat cele 100 de zile de mandat ale Maiei Sandu.
Deputatul PSRM, Grigore Novac, a declarat că una dintre principalele promisiuni ale lui Sandu – lupta cu corupția, nu a fost decât o acțiune de politic, care în cele 100 de zile nu a fost dovedită cu nicio măsură menită să reducă fenomenul corupției.
”Dimpotrivă, Maia Sandu a demonstrat preferințe politice și a modificat componența Consiliului Suprem de Securitate, în care a inclus membrii PAS și reprezentanții ONG-urilor pro-prezidențiale, dar și un fost judecător, vinovat de pierderea mai multor dosare la CEDO. În felul acesta, CSS a fost transformat într-o filială a partidului ei”, a declarat deputatul.
Parlamentarul a mai menționat că prin acțiunile sale Maia Sandu torpilează reforma justiției. În această perioadă, șeful statului a respins proiectul Strategiei de reformă a sectorului justiției, document care are și menirea de a reduce fenomenul corupției.
Un alt lucru grav pentru un stat de drept, este că Maia Sandu a reușit în 100 de zile să încalce repetat Constituția, fapt constatat și de Curtea Constituțională
”Este un om care a dovedit că promovează statul de drept doar în campania electorală, iar când a ajuns în funcție, statul de drept deja nu îi mai trebuie, Legea Supremă deja o deranjează. Am văzut în sondajele recente de opinie cum cetățenii condamnă încălcarea Legii Supreme și așteaptă de la politicieni să fie un bun exemplu și să respecte norma constituțională”, a spus socialistul.
Totodată, Maia Sandu a înțeles să lupte cu corupția prim promovarea în funcții importante a persoanelor loiale și certate cu legea. Astfel, din cele 52 de decrete emise, 38 % au ca obiect numirea în funcții a persoanelor sale loiale, iar în 7,6 % – modificarea componenței unor organe sau comisii cu scopul de a asigura accesul la poziții și funcții în stat pentru persoanele sale loiale și din PAS.
Din cele 15 persoane numite în funcții de Sandu, cinci au probleme de integritate. Totodată, Sandu a abuzat de funcția pe care o deține și l-a numit pe Andrei Spânu în funcția de șef al Aparatului Prezidențial prin încălcarea flagrantă a Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.