Politologul american Jason Jay Smart a evidențiat schimbările semnificative din politica internațională, subliniind că modelul tradițional care a funcționat timp de trei secole nu mai este eficient în contextul actual.

El a adăugat că organizații neoficiale precum WAGNER, care nu sunt parte a statului rus, dar joacă un rol important, ridică întrebări despre modul de abordare și colaborare cu astfel de entități. Smart a subliniat că aceste organizații neoficiale nu pot semna tratate internaționale, ceea ce complică gestionarea lor.

De asemenea, el a adus în discuție exemple din diverse regiuni ale lumii, inclusiv America de Sud, în care actori neoficiali pot destabiliza țări întregi și pot servi intereselor puterilor străine. Smart a subliniat importanța creării unei rețele care să permită lucrul conform regulilor și nu în cadrul unei anarhii.

“Modelele vechi și ideile tradiționale nu mai funcționează, iar țările cu populații mari caută noi modalități de abordare și colaborare în politica internațională”, a concluzionat politologul. 

Aceste declarații au fost făcute în cadrul celei de-a IV-a Conferințe Internaționale “Fundamentele dezvoltării durabile și un viitor sigur” de la Chișinău, eveniment organizat de portalul eNews împreună cu Intellect Group, asociația SPERO și AxisMundi.