Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, a anunțat noile prețuri maxime de referință la carburanți, pentru perioada 19-21 august.
Astfel, pentru un litru de benzină A95, șoferii vor achita 26,08 lei, cu 11 bani mai mult decât astăzi. Motorina va putea fi procurată cu 23,15 de lei, cu doi bani mai puțin, transmite Mold-street.com.
În consecinţă preţul benzinei va depăși pentru prima dată din noiembrie 2022, pragul de 26 de lei pentru un litru.
Scumpirea carburanţilor este o tendinţă globală şi se menţinje deja de aproape două luni, perioadă în care de exemplu benzina s-a scumpit pe piaţa moldovenească cu circa 10%, iar motorina – cu aproape 20%.
Principala cauză a acestor evoluţii este creşterea preţului la petrol (marca Brent a depăşit pe 9 august cotaţia de 88 de dolari pentru un baril, cel mai mare din ultima jumătate de an, iar în ultimele zile a coborât la un nivel de 84-85 de dolari) şi derivatele sale.
Potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), cererea mondială de petrol este la niveluri record, stimulată de revigorarea călătoriilor aeriene din această vară, de utilizarea crescută a petrolului în generarea de energie și de creșterea activității petrochimice din China.
Scăderea ofertei de petrol din partea OPEC+ ține, de asemenea, prețurile la petrol ridicate. O reducere a producției de petrol din Arabia Saudită a intrat în vigoare luna trecută și va rămâne în vigoare cel puțin până în septembrie. Această reducere vine după scăderea ofertei de către OPEC+ anunțată în aprilie.
Totodată, pe parcursul lunii iulie s-au produs întreruperi a proceselor tehnologice în Kazahstan, din cauza unui accident.
Aceste constrângeri, sunt amplificate de decizia Federației Ruse de a reduce exporturile de țiței cu 0,5 milioane baril/zi în august și cu 0,3 milioane baril/zi în septembrie. În plus, situația privind navigația în zona Mării Negre rămâne în continuare incertă, fapt ce pune presiune suplimentară asupra costurilor de livrare a produselor petroliere transportate tradițional pe această cale.
Banca Naţională bunăoară susţine în ultimul său raport asupra inflaţiei că reducerile suplimentare ale ofertei de petrol anunţate pâna în luna august 2023, pot fi prelungite în cazul în care cotaţiile petroliere vor coborî sub nivelul dorit de Arabia Saudita. Totodată BNM anticipează că în semestrul doi al anului curent stocurile de petrol se vor reduce, ceea ce, de asemenea, va avea un efect pozitiv asupra cotaţiilor petroliere (proinflaţionist), ceea ce în final ar stimula creşterea preţurilor.
Specialiștii spun că abia spre finalul toamnei și la iarnă am putea vedea reveniri ale prețurilor la pompă. Dar aici trebuie de ţinut cont pe problemele care pot apărea în aprovizionare sau de alte reduceri ale statelor OPEC.