Datoria Republicii Moldova a depășit, în luna februarie curent, suma de 100 de miliarde de lei, peste 64 de miliarde de lei reprezentând datoria externă, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

Economistul a precizat, în ediția săptămânală „Analize economice” pe care o prezintă, că, în mare parte, datoria nu este a statului, dar a agenților economici.

Veaceslav Ioniță a punctat că R. Moldova s-a împrumutat cel mai mult din exterior în ultimii ani, deoarece dobânda pe intern este foarte mare.

„Noi am reușit să ne creștem în trei ani datoria, cât am reușit să o facem în 30 de ani. Altfel spus, în acești trei ani, ne-am împrumutat de zece ori mai rapid decât în anii precedenți. Cu datoria internă. Avem în 2020 o creștere legată de pandemie, 2021 – iarăși creștere, 2022 nu avem creștere, din simplul motiv că Guvernul a reușit, totuși să se împrumute pe extern, iar dobânda pe intern este atât de mare, încât Guvernul a evitat la maximum”, a declarat Ioniță.

Cu toate acestea, datoria Republica Moldova este aproape cea mai mica din Europa, a comparat expertul economic.

„Grecia are 193 la sută din PIB. Povara datoriei la ei este de aproximativ șapte ori mai mare. Pe locul doi se află Italia – cu 151%, pe locul trei – Portugalia, urmată de Spania și Franța. În zona euro, datoria este de 96% sau de trei ori mai mare decât la noi. În UE – 88% sau de 2,5-3 ori mai mare ca la noi. Ucraina este cu 49%, România – circa 49%. Republica Moldova este aproape la coada acestui clasament – 32% în 2021, iar acum avem 34%”, a spus Ioniță.

Pentru a se dezvolta, R. Moldova va fi nevoită să se împrumute în continuare din exterior, deoarece republica are nevoie de acești bani pe termen lung pentru investiții în infrastructură, a anticipat expertul Veaceslav Ioniță.

sursa