Recep Tayyip Erdogan a declarat că deprecierea lirei turceşti este rezultatul unui ″complot politic″⁣ împotriva ţării sale, care va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi, în timp ce relaţiile cu SUA sunt tensionate, relatează SubiectulZilei cu trimitere la AFP.

Ca răspuns pentru prăbuşirea lirei, turcii au găsit o metodă inedită de a riposta faţă de americani. O înregistrare video în care mai mulţi cetăţeni dau foc unor bancnote de un dolar şi îşi şterg nasul cu ele a devenit virală pe reţelele de socializare.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, aliaţi NATO, s-au tensionat pe fondul încarcerării în Turcia a pastorului evanghelic american Andrew Brunson pe baza unor acuzaţii de terorism, situaţie care a determinat impunerea de sancţiuni americane împotriva a doi dintre miniştrii lui Erdogan şi ameninţări cu restricţii comerciale.

Ankara reproşează de asemenea SUA sprijinul acordat în Siria miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG). Ankara consideră că această miliţie are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept organizaţie ″teroristă″⁣ de către Turcia, dar şi de către SUA.