Partenerul de afaceri al lui Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui Donald Trump, judecat pentru evaziune fiscală, a explicat în tribunal cum au fost „ascunse” milioane de dolari primite de Manafort de la clienții săi ucraineni. Potrivit lui Rick Gates, banii pentru activitatea de consultanță erau plătiți în conturi din Cipru, deschise, i-ar fi spus Manafort lui Gates, la „cererea oamenilor de afaceri ucraineni” care plăteau prin virament bancar. Atât Manafort cât și Gates aveau control asupra acestor conturi. Autoritățile americane susțin că Manafort a folosit aceste conturi pentru a ascunde de fisc o mare parte din cele peste 60 de milioane de dolari câștigați în calitate de consultant politic în Ucraina. O altă persoană care avea acces la aceste conturi era partenerul lui Manafort, Konstantin Kilimnik, acuzat de procurorul special Robert Muller că ar avea legături cu serviciile de informații ruse, acuzație respinsă de acesta.

Procesul lui Manafort este primul care rezultă direct din ancheta condusă de procurorul indepenndent Robert Muller, care investighează amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 dar și posibila colaborare a campaniei lui Donald Trump cu Rusia, transmite subiectulzilei.

În actualul proces, Manafort este acuzat că a încercat să ascundă de fiscul american milioane de dolari câștigate în Ucraina în calitate de consilier al partidului Regiunilor și al fostului președinte Victor Ianukovic. Este o activitate care a avut loc înainte de – și fără legătură directă cu – campania electorală a lui Donald Trump. În septembrie se deschide un nou proces împotriva lui Manafort, la Washington, în care este acuzat că nu și-a declarat activitatea de lobby pentru Ucraina.