Autoritățile Republicii Moldova vor trebui să facă eforturi considerabile să identifice noi resurse financiare, pentru a sprijini oamenii de afaceri, dar şi simplii cetățeni, afectați de epidemia de coronavirus. În opinia analistului politic Corneliu Ciurea, o posibilă sursă de bani ar fi așa-numitele paradisuri fiscale pentru unii businessmeni locali și străini.

“Volens nolens, statul va trebui să recurgă la acest gen de „rechiziție” voalată pentru a rezolva problemele curente. De obicei, populația susține asemenea măsuri întrucât ele implică o anumită redistribuire dinspre cei bogați spre cei săraci. Pentru a obține aceste resurse, șeful statului a cerut Guvernului să redirecționeze 50% din vestita taxă de modernizare a aeroportului de 9% pentru un pasager în Fondul pentru Susținerea Populației. O asemenea repartajare a veniturilor reconfirmă dorința mai veche a guvernării de a face mai echitabilă distribuirea profiturilor în societate în perioadă de criză, obligând oamenii de afaceri să-și strângă cureaua”, scrie Corneliu Ciurea, într-un comentariu publicat de portalul coment.md.

Ciurea mai constată că actuala guvernarea “pășește ferm pe versantul ideologic al echității, cerând din partea îmbogățiților peste noapte o mai mare doză de responsabilitate socială”.

“Acest mod de a face dreptate va fi salutat cu siguranță de populația și de businessul mic și mijlociu aflat în restriște. În același timp, acest accent nou al guvernării, pus pe ideea de egalitate încă nu este bine definit și înțeles. Rămâne să ne clarificăm ulterior dacă acțiunile guvernării de contractare a unor noi resurse prin „rechiziționări voalate” este o acțiune de durată, devenită literă de lege, sau o acțiune temporară concepută doar pentru a trece de criza coronavirusului”, conchide analistul citat.