Cooperarea moldo-română, discutată la Ministerul Apărării

Viceministrul Apărării Gheorghe Galbura şi comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie s-au întâlnit ieri, la sediul ministerului Apărării, cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

Oficialii au trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi România, cu accent pe cooperarea în domeniul Apărării, precum şi perspectivele colaborării dintre armatele celor două state.

Ambasadorul Ioniţă a fost însoţit de noul ataşat militar al României, acreditat în ţara noastră, colonelul Cristi-Mitică Ladaniuc şi de colonelul Dumitru Neacşu, care şi-a încheiat mandatul la Chişinău.

Cu această ocazie, Gheorghe Galbura l-a decorat pe colonelul Neacşu cu medalia „Pentru consolidarea frăţiei de arme”. Distincţia a fost oferită pentru contribuţie meritorie la dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre cele două armate.

Viceministrul Apărării a apreciat prestaţia colonelului Neacşu în calitate de ataşat militar, mulţumindu-i pentru implicare personală în avansarea cooperării pe segmentul apărării.

„Guvernul României a avut o contribuţie esenţială la reformarea sistemului naţional de apărare al Republicii Moldova şi a oferit Ministerului Apărării expertiză şi asistenţă în domenii importante, precum cel al elaborării documentelor strategice, învăţământului, instruirii militarilor în cadrul exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale. Datorită colonelului Neacşu, cooperarea noastră s-a dezvoltat pe un trend ascendent în ultimii patru ani, fiind identificate acţiuni comune care sunt în beneficiul ambelor armate”, a spus viceministrul Apărării.

Totodată, Gheorghe Galbura l-a felicitat pe colonelul Ladaniuc cu ocazia numirii în funcţie, exprimându-şi convingerea că noul ataşat militar va continua proiectele predecesorului său, de a contribui la impulsionarea agendei moldo- române, şi va susţine, la rândul său, identificarea şi derularea unor activităţi comune pe segmentul de apărare.