Curtea Constituțională din Republica Moldova și-a asumat competențele Guvernului și a Parlamentului, iar acest lucru este inadmisibil. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, în plenul Legislativului, în timp ce a fost dezbătută Declarația privind statul capturat, prin care se cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale.
Vicepreședintele Parlamentului spune că președintele țării a mimat consultările cu fracțiunile parlamentare, atunci când a înaintat candidații la funcția de premier, iar judecătorii Curții Constituționale (CC) nu au ținut cont de acest fapt în decizia privind dizolvarea Parlamentului.
„Constituția spune că Președintele are dreptul să înainteze un candidat la funcția de premier, atunci când are sprijin politic. Ce aprobă Parlamentul: premierul, componența Guvernului și programul. Parlamentul este instituția de bază. Parlamentul votează legi, bugetul, asigură stabilitatea politică pentru un Guvern. Noi suntem ostaticii ambițiilor politice unei singure persoane, care crede că după parlamentare anticipate trebuie să obțină cât mai mulți deputați”, a declarat Batrîncea.
Socialistul mai spune că rolul jurisprudenței constituționale este de a interpreta o procedură legală, neprevăzută expres de Constituție.
„A făcut multă lumină Curtea? Curând CC va decide și timpul de afară. CC a decis și competențele Guvernului, subiecte financiare.
Ce treabă are CC cu acorduri de finanțare, credite asumate de Guvern? CC și-a asumat rolul Guvernului, Parlamentului. Președintele Sandu în campania electorală a fost întrebată cum va implementa promisiunile generoase, dacă nu are susținere în Parlament. A zis clar că avem CC și ne clarificăm cu Parlamentul. Nu e o declarație abuzivă?”, a mai declarat deputatul PSRM.
Vlad Batrîncea s-a arătat indignat și de faptul că președintele țării, în cadrul vizitelor sale în UE, cere susținerea oficialilor europenei pentru a modifica Constituția și a-i oferi președintelui țării mai multe competențe.
„În cancelariile europene vorbește despre reformele constituționale. Că iată trebuie de dat președintelui mai multe atribuții. Oare reforma constituției nu trebuie să fie discutată aici în parlament? Nu trebuie trecută prin referendum. Nu, noi mergem undeva să decidem. Alte canelării trebuie să decidă reforma Constituției Republicii Moldova”, spune Batrîncea.